De tennisarm van Kees

Kees Broere (gefingeerde naam) is een 62-jarige patiënt die wekelijks bij mij onder behandeling was voor een tennisarm. Na twee maanden van regelmatige acupunctuur behandelingen, waren zijn klachten voorbij.

Waar had Kees last van? Kees had pijn aan zijn rechterarm en elleboog bij uitoefenen van zijn hobby’s knutselen en schilderen. Een van zijn kleinzonen gaf hem piano les. Maar pianospelen kon Kees helemaal niet meer. Hij verging dan van de pijn. Verder hockeyde Kees toch nog twee keer per week bij de veteranen. Sinds hij dat niet meer kon, was hij zeven kilo aangekomen. Dat was niet handig, want door een hartinfarct dat Kees een jaar of vijf eerder had, was het beter dat hij niet aankwam.

Wanneer heb je nu een tennisarm? Je hebt een tennisarm als de plek geïrriteerd is waar je onderarmspieren aan je elleboog vastzitten. Het bewegen doet pijn als je dan je hand dichtknijpt of je pols naar achteren buigt of je arm naar buiten draait. Kees kon bij het knutselen bijvoorbeeld geen schroef meer indraaien omdat dat te veel pijn deed. Bij het hockeyen moest hij natuurlijk zijn rechterarm naar buiten draaien. Dit kon hij helemaal niet, want zoals Kees zei: “dat doet waanzinnig veel pijn”. Overigens had Kees last van de buitenste elleboogknobbel. Bij sommige patienten zit de irritatie aan de binnenste elleboogknobbel. Dan noemen we het een golfarm. Vaak straalt de pijn bij een tennis- of golfarm uit naar de onderarm.

Van een tennisarm heb je in ieder geval niet alleen last als je tennist en je loopt ook niet speciaal een tennisarm op door te (veel) te tennissen. Hetzelfde geldt voor een golfarm: daar heb je ook last van bij andere activiteiten dan bij het golfen. En je loopt het ook niet speciaal op door te (veel) te golfen.

Wilt u af van uw tennis- of golfarm? Neem contact op met dokter Lieveld!

Hoe een tennis- of golfarm dan wel ontstaat, weten wij medici niet precies. We denken dat er sprake is van een overbelasting van de onderarmspieren die aan de buitenkant aan de elleboog vastzitten. Dat kan doordat iemand een bepaalde beweging telkens herhaalt, zoals bij schilderen. Maar het kan ook acuut ontstaan doordat iemand zijn arm ineens heel zwaar belast en dit doet zonder voorbereiding. Bijvoorbeeld door te gaan tennissen, hockeyen of golfen zonder goede warming up. Daardoor kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee de onderarmspieren aan de elleboog vastzitten. Door deze beschadiging kan een ontsteking ontstaan. Die ontsteking veroorzaakt vervolgens de pijn. Overigens had Kees geen idee waar hij die tennisarm had opgelopen. Toen hij bij mij kwam liep hij er al een jaar mee. Van de huisarts had Kees te horen gekregen dat een tennisarm vanzelf over gaat. Dat is vaak ook zo. Alleen het is moeilijk te voorspellen hoe lang het duurt. En het kan soms lang duren... Bij de een duurt het zes weken en bij de ander drie jaar. Gemiddeld duren de klachten ongeveer negen maanden. Kees zou het herstel gewoon kunnen afwachten en in de tussentijd de arm zo veel mogelijk blijven gebruiken. De huisarts had Kees helemaal goed voorgelicht. Maar Kees wilde helemaal niet afwachten. Want hij wilde weer hockeyen en vooral met zijn kleinzoon pianospelen.

Kees was er via internet achter gekomen dat de Wereld Gezondheids Organisatie (de WHO van de VN in Geneve) acupunctuur erkende als therapie tegen een tennisarm. Hij las dat deze organisatie dat doet omdat er inmiddels veel wetenschappelijk bewijs is dat acupunctuur inderdaad de ontsteking in de elleboog bestrijdt. Door acupunctuur blijkt het lichaam pijnstillers en ontstekingsremmers aan te gaan maken. Waardoor het lichaam zijn eigen probleem oplost. Na acht behandelingen was Kees klachtenvrij. Hij belde me een half jaar later nog eens op om te vertellen dat het goed bleef gaan met pianospelen, knutselen, schilderen en hockeyen.

Vraag nu de brochure aan over sporten en acupunctuur

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld