Veelgestelde vragen

Neen! Moderne wetenschappelijke studies bewijzen dat acupunctuur- en verwante technieken heel effectief zijn. Ze werken bij meer dan 100 pijn-, ontstekings-, psychische- en vruchtbaarheidsklachten. (1 t/m 40, 130 t/m 134)

De World Health Organization (WHO) adviseert acupunctuur zelfs bij meer dan 100 aandoeningen. (130)

Neen, dat hoeft absoluut niet.

De superdunne (0,15 mm) acupunctuurnaaldjes die dokter Lieveld gebruikt, zijn steriele wegwerpnaalden. Hij zal dus nooit naalden hergebruiken. Daardoor hoeft u niet bang te zijn dat u een infectie oploopt door een acupunctuurbehandeling van dokter Lieveld. De strenge hygiëne-maatregelen zijn er in dokter Lieveld’s praktijk ook voor:

 • de overige apparatuur
 • de behandelkamers
 • de rest van de praktijk

Neen! Het voor uw veiligheid van belang dat u een diagnose krijgt die gebaseerd is op inzichten in acupunctuur, acupressuur, (ortho-)manuele technieken  én op westerse medische kennis. Als u zich tot een behandelaar wendt, dient deze het beste van oosterse en westerse geneeskunde voor u te verenigen. Dat kan alleen een echte arts.

Ja, maar alleen in handen van een zeer goed opgeleide acupuncturist, liefst een arts. Onderzoekers (68,78, 110)uw behandelaar moet zeer goed geschoold zijn in o.a.

 • anatomie
 • fysiologie
 • neurologie
 • ziekteleer.

Anders dreigt het gevaar van:

 • verkeerde diagnosen
 • ondeskundige keuze van behandelmethodes
 • onprofessioneel uitgevoerde behandelingen.

Acupunctuur geeft nauwelijks tot geen bijwerkingen. (17,68,78) Veel gerapporteerde “bijwerkingen” van acupunctuur zijn, dat mensen zich meer ontspannen en energieker voelen na de behandeling… Maar dat zijn eigenlijk geen bijwerkingen: dat is juist óók de bedoeling.

Acupuntuur kent geen contra-indicaties. Maar voorzichtigheid is geboden bij:

 • zwangerschap: bepaalde punten mogen dan nooit gebruikt worden. Want deze kunnen tot een miskraam leiden
 • behandeling van suikerziekte: er kan een snelle en aanzienlijke daling van de bloedsuikerspiegel plaatsvinden tijdens of na de behandeling

Acupunctuur heelt niet wat kapot is, bijvoorbeeld:

 • Acupunctuur zal nooit kapotte hersencellen repareren.
 • Acupunctuur lost geen defecten op. Bijvoorbeeld wanneer er vergroeiingen aan de handen zijn, ten gevolge van reuma. Wel kan acupunctuur dan de bijkomende pijn verlichten.

Acupunctuur kan de hoeveelheid pijnstillers en andere medicamenten terugdringen. Mindering of stoppen, dient te allen tijde plaats te vinden onder medisch toezicht. Ook daarom is het verstandig dat u zich tot een arts wendt voor uw acupunctuurbehandeling.

Acupunctuur kan ook werken in combinatie met reguliere medicijnen. Dus als stoppen of afbouwen van uw medicatie onverantwoord is, kan acupunctuur toch zijn werk doen.

Ook mensen die bang zijn voor naaldjes, behandelt dokter Lieveld, maar dan alleen met naaldloze technieken.

Neen, ze zijn juist prettig! De meeste patiënten ervaren de behandelingen van dokter Lieveld als ontspannend. Vaak soest men heerlijk weg op het zachte en verwarmde behandelbed. Dokter Lieveld gebruikt juist ultradunne naaldjes in, die je nauwelijks of niet voelt. Want ze hebben een doorsnede van maar 0,15 mm! Verder is dokter Lieveld heel ervaren in de verschillende naaldtechnieken en zet hij de naaldjes heel ondiep in de huid. Ook daardoor ervaar je een behandeling als prettig en niet pijnlijk.

Ja! Jonge kinderen en baby’s hebben vaak minder behandelingen nodig. Jonge kinderen zijn gevoeliger voor acupunctuur.  Dokter Lieveld behandelt kinderen alleen met naaldloze acupunctuurtechnieken, als acupressuur en tuïna-technieken. Hij leert u enkele zachte druktechnieken. Hiermee kunt u thuis de behandeling van uw kind ondersteunen.

Meestal zijn slechts 6 tot 8 behandelingen voor dokter Lieveld voldoende om een klacht te verhelpen of sterk te verlichten. U gaat zich vaak direct al beter voelen aan het begin van de behandelreeks. Immers, acupunctuur werkt ook op uw persoon.

Ja, dat is heel goed mogelijk en gebeurt regelmatig. U bent van harte welkom! Belt u gerust even: 040-2837612.