Nina en haar rugpijn

Nina is een 38-jarige verpleegkundige. Nina werkt een dag of tien per maand en dan vooral avond- of nachtdiensten. Zodat dan haar man, Jaap, de zorg voor de kinderen kan overnemen. Nina is twaalf jaar geleden met Jaap getrouwd. Hij was toen een weduwnaar met twee zoontjes van twee en vier jaar. Jaap en Nina hebben samen ook nog eens twee jongens. Zij zijn nu vijf en zeven. U kunt zich voorstellen dat het een druk gezin is met twee basisschoolkinderen die nog naar allerlei clubjes gebracht moeten worden, zoals de voetbaltraining en de muziekles. En met twee pubers die de nodige puberperikelen met zich meebrengen.

Nina kon de lage rugpijn waar ze dit voorjaar al anderhalf jaar last van had, dus absoluut niet gebruiken. Zowel in haar gezin als in haar werk moet ze veel bukken en tillen. Nu was het gezin in de afgelopen meivakantie twee weken weg geweest. Ze gingen met de caravan naar de Ardeche, in Frankrijk. Nu is die afstand normaal gesproken geen probleem voor Nina. Maar nu kreeg ze onderweg zo veel last van haar rug, dat ze niet meer kon rijden. Jaap moest het alleen doen. Daarnaast moesten ze om het uur stoppen zodat Nina wat kon bewegen en andere houdingen aan kon nemen.

Nu had het gezin voor de grote vakantie een reis naar Zuid-Frankrijk gepland. Ook weer met de caravan. Maar dat zag niemand meer zitten. 

Nu was een van Nina’s naaste collega’s vorig jaar bij mij onder behandeling geweest. Na een stuk of tien acupunctuurbehandelingen waren de pijnen en de ontstekingen van de reumatoïde artritis van de collega sterk verminderd. Dat deden we uiteraard in samenspraak met haar huisarts. Doordat ze regelmatig terugkomt voor een “onderhoudsbehandeling”, lukt het nog steeds om haar medicijnvrij te houden.

Daarom wilde Nina wel eens kijken of acupunctuur ook haar kon helpen. Want, dacht ze: “baat het niet, het schaadt ook niet”. Vanaf begin juni heeft Nina bij mij behandelingen gehad die een combinatie waren van klassieke acupunctuur en orthomanuele therapie. Met klassieke acupunctuur kun je de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers stimuleren. Daardoor heeft acupunctuur zo’n sterke pijnstillende werking. Dat is in ieder geval de westerse wetenschappelijke verklaring van acupunctuur. Het lichaam maakt dus zijn eigen pijnstillers aan: zogenaamde endorfinen.

Ik gebruikte bij Nina een stuk of acht superkleine wegwerpnaaldjes. Die bracht ik enkele millimeters in, op verschillende plekken van haar lichaam. Nina vertelde me dat ze het niet tot nauwelijks voelde. Overigens geven de meeste patiënten aan dat ze de behandelingen als prettig en rustgevend ervaren en dat ze niet pijnlijk zijn. Ook ikzelf voel de minuscule naaldjes bijna niet, laat staan dat het pijn doet. Ik laat me namelijk nog steeds regelmatig behandelen door een collega omdat ik vier jaar geleden een ernstige whiplash opliep. De gevolgen daarvan kan ik hanteren door me regelmatig met neuro-acupunctuur te laten behandelen. Naast arts-acupuncturist ben ik dus ook ervaringsdeskundige...

Bij Nina’s eerste consult bleek dat haar bekken vier centimeter “uit het lood” stond. Haar bekken stond dus zo scheef dat het geen wonder was dat ze rugklachten kreeg. Daarnaast bleek tijdens het eerste consult dat ze de laatste tijd steeds meer last had van knie-, arm- en schouderpijn. Ook deze klachten waren te verklaren uit de ernstige bekkenscheefstand.

Vorige week kwam Nina voor de laatste van acht behandelingen. In de loop van die behandelingen ging het steeds beter met haar. Nu, na acht behandelingen, staat haar bekken weer recht en is de pijn weg. Ik heb haar ook nog een trucje geleerd. Als ze na een bepaalde beweging merkt, dat het “er weer inschiet”, moet ze op een bot vlak boven haar schaambeen, duwen en tegelijk haar knie omhoog brengen. Zo regelt ze zelf dat het “er weer uitschiet”. Da’s ook heel handig op vakantie, want dan is het lastig en vervelend om naar een dokter toe te moeten.

Afgelopen weekend is het hele gezin dan ook vol goede moed begonnen aan de geplande reis naar het zuiden van Frankrijk. Maandagmorgen belde Nina me nog even: de reis is voorspoedig verlopen en ze heeft geen last van haar rug gehad!

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld