Hoe kom ik van die rugpijn af?

Dat vroeg de heer Kouwenaar (gefingeerde naam) uit Helmond zich al tijden af. Meneer Kouwenaar is 35 jaar oud en drukbezet. Hij heeft een verantwoordelijke baan als werktuigbouwkundig ingenieur en daarnaast tennist hij nog steeds zeer verdienstelijk. Als het u iets zegt: hij is “b-” oftewel “3-”speler en hij tennist nog altijd veel toernooien. Als werktuigbouwkundige werkt hij veel aan de tekentafel en de computer. Hij heeft al enkele jaren last van telkens weerkerende lage rugpijn. Overigens zoals honderdduizenden Nederlanders met hem!

Acht jaar geleden behandelde ik hem met een combinatie van acupunctuur en ortho-manuele technieken. Met acupunctuur bestreed ik de pijn en met ortho-manuele technieken (geen kraken!) lukte het me om zijn bekkenscheefstand te corrigeren. Daar kwam toen zijn rugpijn namelijk vandaan. Dikwijls weten mensen niet dat hun rug- nek- arm- knie- of schouderklachten vaak veroorzaakt worden doordat ze een bekkenscheefstand van enkele centimeters hebben. Meestal heeft iemand zo’n bekkenscheefstand in de loop der jaren ontwikkeld zonder dat in de gaten te hebben. De oorzaak kan een meer of minder ernstig ongeluk zijn. Ook kan een bekkenscheefstand veroorzaakt worden door vaak eenzelfde houding aan te nemen bij het werk of bij het sporten. Bij tennis zou de service de boosdoener kunnen zijn. Voor meneer Kouwenaar was vooral van belang dat de behandeling aansloeg. Na een stuk of acht behandelingen had hij geen last meer van die “ellendige rugpijn”. Hij kon weer tennissen dat het een lieve lust was.

Nu weten we allemaal dat rugpijn vaak terug komt. Zo ook bij meneer Kouwenaar. Een jaar na de behandeling, zag ik hem terug. De bekkenscheefstand was gelukkig niet terug gekomen. Vervelend genoeg was de oorzaak van zijn lage rugpijn nu niet te achterhalen. Ook dat komt erg veel voor. Meneer Kouwenaar was via zijn huisarts al naar tal van specialisten geweest. Maar helaas kon geen van hen een gefundeerde diagnose stellen. Daarom had hij een verzoek.

Of ik hem nu eens met acupressuur wilde behandelen. Hij had namelijk in een tennisblad een artikel van mijn collega dr. Gert Schuitemaker gelezen. Allereerst haalde dokter Schuitemaker een studie van een aantal Engelse wetenschappers aan. Hun publicatie had het gerenommeerde medische tijdschrift, het British Medical Journal, gehaald. De onderzoekers meldden dat bij lichte tot matige lage rugpijn het voldoende is als de fysiotherapeut de patiënt adviseert om meer te bewegen. De fysiotherapeut hoeft niet in actie te komen om de rug actief te behandelen. Het onderzoek werd gedaan bij 286 personen. Na twee, zes en twaalf maanden bleek er geen verschil tussen de geadviseerde en de behandelde groep. “Welnu”, zei meneer Kouwenaar, “op zich interessante onderzoeksgegevens. Maar voor mij persoonlijk zijn ze niet van belang. Allereerst heb ik geen last van lichte tot matige rugpijn maar van hevige rugpijnen. En verder heb ik beweging genoeg.”

Dokter Schuitemaker verwees ook nog naar een ander onderzoek. Dat ging over 360 personen met pijn in de lage onderrug zonder aanwijsbare reden. Al deze proefpersonen hadden een vitamine-D tekort. Nadat de proefpersonen enige tijd vitamine-D hadden geslikt, had maar liefst 95% minder last van de pijn in hun onderrug. Echter meneer Kouwenaar had geen vitamine-D tekort, dus meer vitamine-D slikken zou: “mij niet helpen”.

Voor meneer Kouwenaar was het laatste gedeelte van het artikel van dokter Schuitemaker het belangrijkst. Daarin vroeg hij de lezer: “Wilt u uw kans nog verder vergroten om van uw rugpijn af te komen? Ga naar iemand die u met acupunctuur of acupressuur kan behandelen”. Ook hier baseerde dokter Schuitemaker zich op wetenschappelijk onderzoek. Hetzelfde medische tijdschrift, het British Medical Journal, publiceerde in maart 2006 de resultaten van een onderzoek naar acupressuur. Dit was een onderzoek van wetenschappers van de National Taiwan University. Acupressuur bleek significant effectiever en hielp langer dan de traditionele fysiotherapie, aldus de onderzoekers. Het onderzoek betrof 129 patiënten. Van hen werden 65 met traditionele fysiotherapie behandeld en 64 met acupressuur. De scores in de acupressuurgroep waren op alle punten beter dan in de fysiotherapiegroep. Lichamelijke beperkingen waren met 89% afgenomen ten opzichte van de fysiotherapiegroep. Ook scoorde de acupressuurgroep significant beter op een wereldwijd gebruikte en wetenschappelijk verantwoorde pijnschaal. Verder had de acupressuurgroep minder dagen gemist van werk of school. Dokter Schuitemaker gaf verder aan dat Duitse wetenschappers soortgelijke resultaten vonden voor acupressuur.

Meneer Kouwenaar vond deze resultaten zo belangwekkend dat hij zich tot mij wendde met het verzoek zijn rugpijn nu eens alleen met acupressuur te behandelen. Omdat zijn klachten nu van een andere aard waren dan het jaar ervoor, was dat inderdaad mogelijk. Acupressuur werkt immers vaak bij onbegrepen rugklachten. Er waren tien behandelingen nodig om hem van zijn klachten te verlossen. Zodat hij weer kon tennissen en pijnvrij aan het werk kon gaan.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld