Als zenuwpijn je leven beheerst

Zenuwpijn is een heftige, nare pijn. Je kunt het hebben in je gezicht, dan noemen we het aangezichtspijn. Ook kan zenuwpijn voorkomen in je armen en/of schouders. Mensen met diabetes hebben vaak last van pijnlijke voeten en benen. Dat is ook zenuwpijn. We noemen dat neuropathie. Eigenlijk kan zenuwpijn voorkomen op alle plekken van je lichaam. Als je eraan lijdt, beïnvloedt het de kwaliteit van je leven meestal heel negatief.

Het een ingewikkelde aandoening en erg frustrerend, vaak ook voor de behandelende arts. Ook omdat je met zenuwpijn al gauw in een vicieuze cirkel zit. Want door de pijn verandert er van alles in je ruggenmerg. 

Zoals bij mijn patiënte mevrouw Van Dijk. Mevrouw Van Dijk is een werkende moeder van 43 jaar. Ze is leerkracht aan een basisschool en een geboren kleuterjuf. Ze heeft vier kinderen, een man en een stel honden en katten. Het was bij hen altijd een zoete inval. Zelf noemde ze het een huishouden van Jan Steen.

Totdat ze drie jaar geleden door een afslaande auto werd aangereden. Eigenlijk viel de schade op het eerste gezicht wel mee. Als je bedacht wat er had kunnen gebeuren tenminste. Ze was ‘alleen maar’ met haar hoofd op de grond gevallen en daar had ze een hersenschudding aan over gehouden. Doordat ze haar val had proberen te breken was haar rechterpols gebroken. Ze moest daar wel een paar keer aan geopereerd worden want de breuk was nogal gecompliceerd. Maar ja, het had volgens iedereen veel erger kunnen aflopen…

Toch heeft dat ongeluk haar leven ingrijpend veranderd. Op de eerste plaats heeft mevrouw Van Dijk sindsdien minimaal een keer in de twee weken een migraineaanval. Terwijl ze van tevoren: “niet eens wist wat hoofdpijn was”. Maar vervelender nog vindt ze de pijn in haar arm en haar schouder. Die pijn stopt nooit, maar het ergste zijn de uitschieters. Bijvoorbeeld als ze zich bukt om haar handtas op te pakken of als ze de vaatwasser uitpakt en een bord iets te snel in de kast zet. Verder slaapt ze nauwelijks want bij iedere beweging wordt ze wakker van de pijn.

Vier maanden na het ongeluk ging mevrouw Van Dijk weer aan het werk. Dat wilde ze graag, want van dat thuiszitten werd ze: “helemaal gestoord”. Maar het ging niet. Ze vertelde me dat ze als kleuterjuf vaak veel en soms raar moet bewegen. Zoals bij kinderliedjes: “hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen”. Of bij het naar de wc helpen of het bij de glijbaan opvangen van de kleuters uit haar klas. Op school hield ze zich flink, maar thuis kwam dan de klap. Ze werd ongenietbaar en kon niet meer tegen de gezellige drukte waar ze eerder zo van genoot. Haar puberkinderen hadden natuurlijk niet altijd alle begrip. Door al die spanningen werd het slapen nog minder en de pijn werd nog erger.

Wat veroorzaakt zenuwpijn nu eigenlijk? Soms ontstaat de pijn na een operatie of na een ongeluk. Zoals bij mevrouw Van Dijk. Ook kan zenuwpijn ontstaan als gevolg van een ziekte. Mensen met suikerziekte of MS, kanker, gordelroos of aids hebben vaak zenuwpijn als nare complicatie bij hun ziekte. Ook kunnen stoffen als alcohol of sommige medicijnen voor chemotherapie zenuwpijn tot gevolg hebben.Verder kan een hersenbloeding of een bloeding in het ruggenmerg zenuwpijn veroorzaken. In al deze situaties is er sprake van een beschadiging van het zenuwstelsel. De pijn is dan in het begin minder maar wordt sluipenderwijs steeds erger.

Er is ook een type zenuwpijn waarbij de pijn ineens optreedt. Dat is meestal doordat er iets drukt op de zenuw, zoals bij een hernia. Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf waardoor een zenuw beklemd raakt. Deze pijn noemen we neuralgie.

Bij mevrouw Van Dijk kon een combinatie van klassieke acupunctuur en elektro-acupunctuur de pijn in haar arm en schouder gelukkig sterk verminderen. Ze had wel tegen de behandelingen opgezien, maar: “pijn erger dan nu, kan toch niet”. Tot haar stomme verbazing waren de behandelingen echter praktisch pijnloos en absoluut niet eng. Zoals de meeste van mijn patiënten, soesde mevrouw Van Dijk tijdens de behandelingen zelfs heerlijk weg. Overigens behandelde ik haar tegelijkertijd om beter door te slapen. Ook omdat uit wetenschappelijk onderzoek gebleken is dat pijnen afnemen als iemand beter kan slapen. Toen na een maand of drie de arm- en schouderpijnen praktisch over waren, zijn we de migraine gaan aanpakken. Ook deze pijnen werden we uiteindelijk de baas. Op dit moment geniet mevrouw Van Dijk weer van het leven. Ook haar kleuters, haar pubers en haar man varen daar wel bij.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld