Zenuwpijn bij gordelroos

Zenuwpijn ontstaat als we lijden aan “neuralgie” of “neuropathie”. Dan zijn een of meerdere zenuwen in ons lichaam beschadigd. Zenuwpijn is een heftige, vaak stekende pijn. De pijn kan wisselen in hevigheid. De pijn kan voortdurend aanwezig zijn of in aanvallen voorkomen. Bij gorgelroos bijvoorbeeld, ontstaat een brandende zenuwpijn op de plek van de gordelroos. Zoals bij mevrouw Snijders. Mevrouw Snijders was een viefe weduwe van 79 jaar.

Een andere vorm is zenuwpijn is die in het oor, in de keel en achter op de tong. In veel gevallen is ontsteking van de zenuw de oorzaak van zenuwpijn. Toch is een oorzaak niet altijd goed te vinden. Verder heeft zenuwpijn in de rug niets met een ontsteking te maken. Het is vaak een gevolg van druk op de zenuw vanuit de wervels. Bijvoorbeeld bij ischias raken ruggenmergzenuwen tussen de wervels bekneld en bij een hernia….

Ook zenuwpijn na een operatie is niet het gevolg van een ontsteking. Maar van een beschadiging van een zenuw tijdens de operatie. Vaak is dit niet de fout van de chirurg. Doordat de zenuw vergroeid is met weefsel dat verwijderd moet worden, kan de chirurg niets anders dan ook de zenuw raken. Dit komt onder andere voor bij 20% van de patiënten die een borstkankeroperatie meemaakten. Ik besprak dit vorige keer met u.

Stel uw vraag over uw pijnklachten

Pijn is in principe het enige symptoom van neuralgie of neuropathie. Echter bij hernia en ischias kunnen ook andere symptomen optreden zoals een verdoofd gevoel in de bil of het been.

Immers een zenuw is een bundel vezels. Zenuwen lopen door ons hele lichaam. De bedoeling van zenuwen is dat zij signalen van en naar onze hersenen vervoeren. Dit geldt ook voor pijnsignalen. Als er door een aandoening een beschadiging van een zenuw optreedt, gaat er een pijnsignaal naar de hersenen. De plek waar de pijn gevoeld wordt, hoeft echter niet perse dezelfde te zijn als de plek van de beschadiging. Als iemand bijvoorbeeld aan halverwege een zenuw een beschadiging heeft, kan het zijn dat deze persoon de pijn voelt op een heel andere plek. Vaak is dat de plek waar de zenuw naartoe loopt. Zoals bijvoorbeeld bij een hernia. Dan drukt er iets, vaak een wervel, op de zenuw in de rug. Maar de pijn voel je meestal ook in je bil, je been of zelfs je voet. Dat komt doordat de zenuw die onder druk staat, daarnaar toe loopt.

Meer informatie over acupunctuur bij zenuwpijn

Vooral in Amerika gebruikt men acupunctuur steeds meer om zenuwpijn te bestrijden die bij een neuropathie ontstaat. Uit experimenteel onderzoek in het Journal of Biochemical and Molecular Biology van juli 2002 bij ratten bleek, dat na acupunctuurbehandelingen genen in het beschadigde zenuwstelsel hersteld waren. Verder bleek acupunctuur de eigen aanmaak van pijnverdovende stoffen te stimuleren. In het gerenommeerde vakblad Pain verschenen in oktober 2002 de resultaten van nog een onderzoek dat met een diermodel werkte. Ook hieruit bleek dat acupunctuur goed werkt bij zenuwpijn.

Er is inmiddels al veel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van acupunctuur bij mensen gedaan. Met heel positieve resultaten. Onderzoek bij dieren is belangrijk, omdat veel tegenstanders van acupunctuur beweren dat acupunctuur alleen berust op het placebo effect. Dat wil zeggen dat de verwachting van de patiënt een grote invloed heeft op het effect van de behandeling. Dus: als je gelooft dat acupunctuur werkt, dan werkt het ook. Echter als dat zo was, zouden de effecten niet optreden in diermodellen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld