Rugpijn: 80 % van de Nederlanders heeft wel eens last

Wij mensen hebben rugpijn sinds we rechtop lopen. Maar liefst 80% van ons heeft er wel eens last van.

Het vervelende van rugpijn is, dat het vaak onduidelijk is waar de pijn precies vandaan komt. Het is voor dokters dan ook vaak moeilijk een goede diagnose te stellen. Onder andere daardoor is het soms lastig een juiste behandelmethode te kiezen.

We kunnen rugpijn grofweg als volgt indelen:

1. acute rugpijn, zoals spit en hernia 2. symptomatische rugpijn; 3. a-specifieke rugpijn, deze vorm wordt vaak chronisch en komt het meeste voor.

1. Acute rugpijn
Acute rugpijn is een pijn die ineens in de rug, meestal in de onderrug, schietDe pijn lijkt er meestal zonder enige aanleiding in te schieten. Toch ontstaat deze pijn bij de meeste mensen op momenten wanneer zij langere tijd in een en dezelfde, vaak verkeerde, houding hebben gestaan of gezeten. De pijn is in de meeste gevallen vrij hevig. We denken dat de oorzaak van acute rugpijn vaak ligt in kleine scheurtjes die door de verkeerde en/of de te langdurige houding ontstonden in een tussenwervelschijf. Aan die oorzaak kunnen we niet zoveel doen. Wel kunnen we iets aan de pijn doen. Dat kan met pijnstillers of met behulp van acupunctuur.

Spit: een bekende vorm van acute rugpijn.
De pijn komt dan uit de spieren, meestal die van de grote spieren rond de ruggengraat. Pijnstillers of acupunctuur helpen tegen de pijn. Het is wel belangrijk dat u bij spit snel actie onderneemt om te voorkomen dat het chronisch wordt.

Hernia: kan ook acuut optreden.
Als acute rugpijn ook uitstraling naar de benen tot gevolg heeft, kan het zijn dat u een hernia heeft. Bij een hernia stulpt de binnenste ring van een tussenwervelschijf naar buiten. Deze uitstulping kan zenuwen beknellen die naar de benen lopen. Met een uitgebalanceerde combinatie van klassieke acupunctuur, acupressuur en orthomanuele technieken zijn veel hernia’s op een prettige manier te verhelpen. Vaak kunnen hernia-operaties voorkomen worden.

2. Symptomatische rugpijn
We spreken van symptomatische rugpijn als er een duidelijke oorzaak van de rugpijn aan te wijzen is, zoals een scheefstand van het bekken. Helaas worden bekkenscheefstanden lang niet altijd onderkend. Dat is jammer, want bekkenscheefstanden zijn goed aan te pakken met een combinatie van acupunctuur, acupressuur en orthomanuele technieken. Deze aanpak is niet belastend voor de patiënt en vaak heel succesvol. Symptomatische rugpijn kan ook veroorzaakt worden door een tumor in de botten of in de wervels. De pijn die dit veroorzaakt, kan bestreden worden met pijnstillers of met acupunctuur.

3. A-specifieke rugpijn: wordt vaak chronisch
A-specifieke rugpijn komt het meest voor. Het lastige van deze vorm van rugpijn is dat er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen is. Bij veel mensen is de pijn binnen drie maanden verdwenen. Echter vaak houden de klachten langer aan. Dan noemen we deze klachten chronische rugklachten. De meeste mensen met rugklachten hebben last van deze vorm van rugpijn. Door deze rugklachten kunnen zij vaak hun werk steeds moeilijker doen of zelfs niet meer werken. Daardoor is a-specifieke rugpijn ook een maatschappelijk probleem geworden. We zien dan ook dat er veel druk op mensen met dit type rugklachten wordt uitgeoefend.

Persoonlijk drama
Mede daardoor zijn a-specifieke rugklachten vaak een groot persoonlijk drama. Immers, er wordt nogal eens gesuggereerd dat het: 'tussen de oren zit.' Verder wordt vaak openlijk gezegd dat: 'het in uw pijnbeleving veel uitmaakt, hoe u met de pijn omgaat.' Mijn patiënten horen dit toch vaak als: 'als u nou wat flinker zou zijn, zou het een stuk beter met u gaan.' Dat is nou niet iets wat erg prettig is om te horen en vaak ook volkomen onterecht.

Vaak is rugpijn, ook a-specifieke, te verhelpen met acupunctuur.
Doordat je met acupunctuur onder andere de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers, zoals endorfinen, stimuleert, blijkt acupunctuur een effectieve remedie tegen veel heel uiteenlopende typen pijn. Ook bij de verschillende soorten rugpijn is acupunctuur, vaak in combinatie met acupressuur en orthomanuele technieken, een uitkomst.

Acupunctuur geeft geen bijwerkingen.
Veel van mijn patiënten vinden het prettig dat ze geen medicijnen hoeven te slikken, maar dat hun eigen lichaam het pijnstillende werk doet. Ook omdat ze zo geen last van bijwerkingen hebben.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld