Deense dog weer aan het lopen. Placebo?

In de Amerikaanse hoofdstad Washington vinden steeds meer bezitters van een ziek huisdier hun weg naar een dierenarts die ook acupunctuur behandelingen uitvoert. De baasjes merken dat acupunctuur o.a. helpt bij aandoeningen als artritis, zenuwpijn en constipatie. Nog niet zo lang geleden zag ik een video hierover, toen ik zat te internetten en ik toevallig bij het dagelijkse nieuws van National Geographic (7 augustus 2009) terecht kwam. Als u de beschikking heeft over internet is het beslist de moeite waard om het filmpje ook eens even te bekijken.

Mevrouw Clay is de bezitster van Maddie, een 10 jaar oude Deense dog. Maddie had veel last van pijn als ze probeerde te lopen. Dat kwam door de artritis en door zenuwbeschadigingen in haar ruggenwervel. Die aandoeningen verzwakten de achterpoten van het dier. 

Toen adviseerde een neuroloog mevrouw Clay om eens acupunctuur voor Maddie te proberen. Mevrouw Clay zou voor zichzelf niet zo snel voor acupunctuur kiezen. Maar omdat een operatie dreigde, besloot ze toch een dierenarts/acupuncturist voor Maddie te raadplegen. Vervolgens is ze iets minder dan een jaar regelmatig met Maddie naar die dierenarts toe geweest. Het doel van de behandelingen was om de ontstekingen en de spanning in de ruggenwervel van Maddie te verminderen, zodat het dier weer pijnvrij zou kunnen lopen. Je zou denken dat het dier agressief of gepijnigd zou reageren op de minuscule naaldjes. Integendeel! Maddie werd juist steeds rustiger en ging er op haar gemak eens bij liggen. Nu zijn de naaldjes dan ook nauwelijks te voelen, ook omdat ze zo klein zijn. Maar een acupunctuurbehandeling brengt altijd een soort harmonie te weeg in het lichaam. Alsof er een energiebalans hersteld wordt.

Dat gebeurde ook bij Maddie en dat is eveneens míjn ervaring met acupunctuur. De meeste patiënten raken in een prettige, ontspannen toestand, net zoals Maddie. Veel patiënten vertonen eenzelfde gedrag als onze ontspannen Deense dog. De patienten dommelen weg of vallen zelfs in slaap gedurende de behandeling. Vaak werkt die ontspanning nog enkele uren tot dagen na de behandeling.

Acupunctuur bracht Maddie niet onmiddellijk verlichting. Het duurde even voordat de helende werking intrad. Maar Maddie heeft na enige tijd haar kracht terug gekregen en is weer goed gaan lopen. Het dier heeft nu geen zware pillen meer nodig.

De positieve resultaten van acupunctuur bij dieren zijn trouwens ook in de wetenschappelijke literatuur beschreven. Dat is interessant, want dieren kennen immers geen placebo-effect? U vraagt zich wellicht af wat een placebo-effect ook eens weer was? Met een placebo-effect bedoelen we een positief psychisch effect dat optreedt doordat de patient vertrouwen heeft in de heilzame werking van een pilletje of een therapie.

Veel critici van de acupunctuur beweren steeds weer dat de werking van acupunctuur berust op dit placebo effect. Doordat acupunctuur ook werkt bij dieren is dat hoogst onwaarschijnlijk. Verder wordt er sinds ruim tien jaar steeds meer onderzoek gedaan met de modernste biochemische en beeldvormende technieken. Al dat onderzoek duidt erop, dat acupunctuur positieve veranderingen in de hersenen te weeg brengt en dat het lichaam de productie eigen verhoogt van bijvoorbeeld lichaamseigen pijnstillers en neurotranmitters. Waardoor er heel veel verschillende typen van aandoeningen en symptomen zijn, waarbij acupunctuur goed ingezet kan worden.

Verder blijkt uit onderzoek dat een placebo-effect bij het stillen van pijn, bijna onmiddellijk plaats vindt ná toediening van het nep-medicijn of de nep-therapie. Bij acupunctuur is dat niet zo. Bij acupunctuur is er sprake van een langzaam, opklimmend pijnstillend effect. Daar zit een ander neurofysiologisch mechanisme achter. Zo ook bij Maddie. Het effect van de acupunctuur kwam was immers pas na een tijdje te merken. Pas na enige behandelingen ging begon Maddie vooruit te gaan. Net als de dierenarts in het filmpje, houd ik niet van het woord: “alternatieve geneeswijze”. Want dan lijkt het net alsof je een keuze zou moeten maken en dat zou niet de gang van zaken moeten zijn. Ik denk dat je een patient altijd goed moet informeren over de verschillende mogelijkheden. Dat je dan vervolgens in zee moet gaan met díe therapie die het meeste resultaat oplevert en de minste schade toebrengt. Acupunctuur ís een therapie die zeer veilig is en nauwelijks bijwerkingen oplevert. Of het moet dat ontspannen gevoel zijn, tijdens en na de behandelingen. Maar dat vinden mijn patiënten een zeer plezierige bijwerking…

Bron: nationalgeographic.com/news/2009

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld