RSI: muisarm

Ongeveer een half jaar geleden zag ik een een 41-jarige dame op mijn spreekuur. Mevrouw Teunissen (gefingeerde naam) is een moderne, intelligente en hardwerkende vrouw. Ze is moeder van twee schoolgaande kinderen en gelukkig getrouwd. Een succesvolle vrouw die zo uit een glossy magazine of uit de Oprah Winfrey-show kan zijn weggelopen. Een carrièrevrouw die op weg naar de top was binnen een overheidsorganisatie. Eigenlijk had ze al in de directie moeten zitten. Ware het niet dat een muisarm roet in het eten gooide….

Want twee jaar geleden was de ellende voor haar begonnen. Ze kreeg last van RSI: een muisarm. In het begin was de pijn rond haar rechterelleboog nog wel te hebben geweest. En kwam hij alleen opzetten als ze weer eens te lang achter de computer had gezeten. Maar gaandeweg werden de pijnen steeds sterker tot het onverdraaglijke toe. Eerst kreeg ze op haar werk een betere stoel. En kwam er iemand van de Arbo-dienst langs. Deze gaf haar instructie over hoe ze beter achter haar computer kon zitten.Vervolgens kwam er extra secretarië le ondersteuning voor haar omdat ze het toetsenbord niet meer kon bedienen. En daarna werd de oplossing bedacht dat ze kon praten tegen haar computer. En die zette het ingesprokene dan om in geschreven tekst.

Maar intussen was er nog een vuiltje aan haar eerst zo smetteloze hemel verschenen. Haar collega’s en haar baas begonnen zich min of meer openlijk af te vragen af of ze de druk mentaal wel aan kon. Of ze wel zo geschikt was voor de haar in het vooruitzicht gestelde directiefunctie. En of ze misschien de zoveelste werkende moeder was die in de (toen nog) WAO zou belanden. Haar directe chef had namelijk wel eens gehoord dat RSI alleen voorkwam bij mensen met een (te) hoog streefniveau. En bij mensen die (te) nauwkeurig zijn. En dat soort doorgeschoten perfectionisme konden ze toch niet gebruiken. Op een gegeven moment kon mevrouw Teunissen ook geen auto meer rijden. Ze zorgde er met veel kunst en vliegwerk altijd wel voor dat ze toch op tijd op haar afspraken verscheen. Toch was toen de maat vol. De organisatie die eerst zo blij met haar was, ontsloeg haar.

Mevrouw Teunissen vond dat ze zich na 12 jaar trouwe dienst niet zo maar weg hoefde te laten zetten. Dus startte ze een juridische procedure. Net rond die tijd kwam ze ten einde raad voor acupunctuurbehandelingen op mijn spreekuur. In het begin behandelde ik haar enkele weken twee maal per week. Uiteraard ’s-avonds, want ze wilde in niets onderdoen voor de mevrouw Teunissen die ze voor de muisarm was. Dus verzuimen voor een behandeling, dat wilde ze niet. Ik adviseerde haar om tegelijkertijd naar de fitness te gaan om de spiergroepen in haar armen en schouders in goede conditie te brengen. Om de doorbloeding van het aangedane gebied te verbeteren. Dat is op zich al heilzaam, maar het versterkt ook het effect van de acupunctuurbehandelingen. Dat advies volgde mevrouw Teunissen direct op. Al snel werden de klachten minder. Vervolgens volgden twee maanden van wekelijkse behandelingen waarin de klachten verder verminderden tot zij tenslotte over waren.

Inmiddels is de procedure met haar oude werkgever afgerond. Tot tevredenheid van beide. En mevrouw Teunissen? Zij heeft bij een andere organisatie opnieuw een mooie functie gevonden. Ze denkt dat dit haar niet gelukt was, als ze de klachten nog gehad had. Ik vermoed dat ze daar gelijk in heeft.

Een muisarm wordt veroorzaakt door het langdurig uitvoeren van dezelfde beweging in een slechte werkhouding. En zonder voldoende en tijdige pauzes. Vaak ontstaat deze aandoening bij mensen die veel met de computer werken, die veel “muizen”. Er kan dan overbelasting ontstaan van de aanhechting van bepaalde spieren bij de elleboog. En wel de aanhechting van de spieren die de pols kunnen laten strekken. En dat noemen we dan een muisarm. Vaak heeft de patiënt al van alles geprobeerd en komt hij uiteindelijk bij acupunctuur terecht.

Voor een aantal aandoeningen zijn er inmiddels wetenschappelijke bewijzen dat acupunctuur werkt. Maar hoe zit het nu met de effecten van acupunctuur op een muisarm? Zijn die effecten ook wetenschappelijk te onderbouwen? Onderzoekers van de MacMaster universiteit van Ontario onderzochten 6 verantwoord opgezette studies naar de effectiviteit van acupunctuur bij een muisarm. Uit hun onderzoek bleek acupunctuur effectief bij de behandeling van de muisarm. De resultaten van dit Canadese onderzoek werden in 2004 gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift “Reumatology”.

Bron: Trinh K.V., S.D.Phillips, E.Ho, K. Damsma: Acupuncture for the alleviation of lateral epicondyle pain: a systematic review. In: Rheumatology ( Oxford ), 22 juni 2004

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld