Acupunctuur werkt bij RSI

Meer dan twee miljoen kinderen, jongeren en studenten lopen een steeds groter risico om RSI te krijgen. Dat komt vooral doordat zij vaak intensief computeren, gamen en sms’en. Onlangs deed de RSI-patiëntenvereniging een oproep aan leveranciers van mobiele telefoons en gameconsoles. De vereniging vroeg de leveranciers om bij hun producten een waarschuwing te voegen. Deze bijsluiter zou adviezen moeten geven voor een andere manier van gamen en sms’en.

Willem Hollander is voorzitter van de RSI-patiëntenvereniging. Hij vindt dat de samenleving het zich niet kan permitteren om 1,9 miljoen mensen met RSI “bij het oud vuil te zetten”. Hij stelt verder dat we het ons ook niet kunnen permitteren jeugd-RSI tot ontwikkeling te laten komen. Hij vindt dat een te kostbare claim voor toekomstige generaties. Daar heeft hij natuurlijk volkomen gelijk in.

In de loop der jaren heb ik vele pativnten met RSI succesvol behandeld. RSI noemen we overigens steeds vaker KANS. KANS is de afkorting van Klachten-Arm-Nek-Schouder. Bekende vormen van RSI/KANS zijn de tenniselleboog en de daaraan verwante muisarm.

Hoewel RSI/KANS wordt veroorzaakt door meerdere factoren, is er altijd sprake van een chronische overbelasting. Deze chronische overbelasting ontstaat bijvoorbeeld doordat iemand bepaalde bewegingen telkens herhaald. Steeds meer mensen werken bijvoorbeeld met de computer. Evenals de hierboven genoemde kinderen en jongeren, behoren zij tot de risicogroep om RSI/KANS te ontwikkelen.

De klachten aan arm, nek of schouder zijn bij RSI/KANS:

  • pijn;

 

  • stijfheid;

 

 

  • gevoelloosheid;

 

 

  • tintelingen;

 

 

  • kramp en krachtverlies.

 

We verdelen RSI/KANS in drie stadia:

1. Iemand heeft alleen klachten tijdens de belastende activiteiten; 2. Iemand heeft meer en meer last van de klachten bij andere activiteiten. De persoon heeft bijvoorbeeld ook ’s-avonds pijn en u wordt ’s-nachts regelmatig wakker van de pijn. 3. iemand heeft voortdurend klachten. Dagelijkse activiteiten als aan- en uitkleden doen veel pijn. Vaak kost een deur open doen of een sleutel omdraaien heel veel inspanning en pijn.

Hoe RSI/KANS ontstaat, weten we nog niet precies. Wetenschappers doen wel volop onderzoek naar factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontwikkelen van de klachten.

Enkele jaren geleden deden wetenschappers van de MacMaster universiteit in Canada onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur bij een tenniselleboog. De resultaten daarvan zijn in het gezaghebbende medische vakblad Reumatology van juni 2004 gepubliceerd. De auteurs kwamen op basis van hun studie tot de volgende twee kernconclusies:

1. Acupunctuur kan succesvol ingezet worden bij de bestrijding van de pijn bij een tenniselleboog; 2. Op basis van de bestudeerde klinische studies kan geconcludeerd worden dat acupunctuur effectief is als behandeling van de tenniselleboog.

Met mijn patiënten verken ik verder ook de antwoorden op deze vragen:

  • Waarom krijg ik juist nu RSI/KANS?
  • Wat kan ik leren van RSI? Vooral om RSI/KANS en andere gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.
  • Hoe kan ik nu en in de toekomst beter omgaan met mijn klachten en met mijn lichaam?

Deze antwoorden zijn van belang om herhaling voor te zijn en om de vitaliteit en de energie van de patiënt verder te bevorderen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld