Mevrouw Boot en RSI

Mevrouw Boot (i.v.m privacy is de naam gefingeerd) kwam een half jaar geleden bij mij met pijn in haar bovenarmen en in de muizen van haar handen. Ze was nu 49 en had eigenlijk al een jaar of vijf last van dat onaangename gevoel dat soms pijnlijker was dan anders. Overdag voelde ze de pijn eigenlijk niet zo, als ze bezig was. Mevrouw geeft les aan kinderen van groep drie op de basisschool. Ze vertelde dat het werk zó intensief is, dat ze alles, ook pijn, vergeet tijdens het werk. Ze moet er immers voor zorgen dat de kinderen voor het eind van het schooljaar kunnen lezen: een hele opgave, dus!

Echter ’s nachts had ze vreselijke last van haar handen en armen. Dat kwam onder meer doordat ze in haar slaap met haar hoofd op haar handen ging liggen. Ze wilde dat zelf wel niet en probeerde dat ook te voorkomen. Echter, telkens als ze wakker werd van de pijn, merkte ze dat ze toch haar handen onder haar hoofd had geschoven.

Ze was met haar klachten naar de huisarts geweest. De diagnose was: RSI. De huisarts had mevrouw ontstekingsremmers en pijnstillers voorgeschreven. Maar het was er niet echt beter op geworden. Wel hielpen de pijnstillers telkens een paar uur. Ze nam die vooral vóór het slapen gaan, dan sliep ze tenminste in. Echter, nadat ze hier een paar jaar mee bezig was geweest, realiseerde ze zich dat ze waarschijnlijk de rest van haar leven die pijnstillers zou moeten blijven slikken. Dat vond ze geen prettig vooruitzicht. Verder voldeed de dosering steeds minder, want de pijnen werden steeds heviger.

Op de site van de RSI-patientenvereniging had ze gezien dat acupunctuur een mogelijke therapie kon zijn. Ze had zich georiënteerd en ze had begrepen dat er aan acupunctuur geen nare bijwerkingen kleefden en dat het heel veilig was. Ze dacht: “baat het niet, het schaadt dus ook niet”. Na de derde behandeling had mevrouw voor het eerst in jaren zonder pijnstillers geslapen. Na 8 behandelingen in twee maanden tijd, waren de klachten echt veel minder geworden. Toen zijn we overgestapt naar een behandeling eens in de twee weken en vervolgens naar eens in de drie weken. Nu komt ze nog eens in de vier weken voor een “onderhoudsbehandeling”. Ze heeft praktisch geen klachten meer, slaapt heerlijk en is veel relaxter in haar werk.

RSI is een verzamelnaam voor klachten die kunnen voorkomen in:

  • de bovenrug;

 

  • en rond nek en schouders;

 

 

  • en aan armen, ellebogen, polsen, handen en vingers.

 

U zou last kunnen hebben van RSI, als: u pijn heeft op meer dan één van deze plekken op uw lichaam:

  • u een onaangenaam gevoel heeft of een gevoel van “doofheid” of last van tintelingen in meer dan één van bovenstaande plaatsen van uw lichaam;
  • deze klachten langer aanwezig zijn dan zes weken;
  • deze klachten snel erger worden als u fijne bewegingen maakt of lang in dezelfde houding zit.

De klachten ontstaan meestal doordat je bepaalde bewegingen vaak achter elkaar herhaalt. Maar ook kunnen de klachten ontstaan door lang in één en dezelfde houding te zitten,staan of werken. Ook een combinatie van beide kan RSI veroorzaken.

Patiënten vertellen vaak dat de pijn verergert tijdens activiteiten als bijvoorbeeld computeren en autorijden. De pijn of het nare gevoel komt vooral opzetten als je kracht zet met je handen. Bijvoorbeeld als je tilt of wringt. Verder worden de klachten vaak erger als je gespannen bent of heel intensief en toegewijd met een bepaalde taak bezig bent. Als je dan rust neemt, worden de klachten minder. Maar als je dan weer begint, komt de pijn of het akelige gevoel terug. Soms lijkt het ook alsof je onhandiger wordt. Je laat dingen uit je handen glippen of je kunt niet meer zo mooi schrijven.

Enkele jaren geleden deden wetenschappers van de MacMaster universiteit in Canada onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur bij een tenniselleboog. Dat is een bepaald soort RSI. De resultaten daarvan zijn in het gezaghebbende medische vakblad Reumatology van juni 2004 gepubliceerd. De auteurs kwamen op basis van hun studie tot de volgende twee kernconclusies:

1. Acupunctuur kan succesvol ingezet worden bij de bestrijding van de pijn bij een tenniselleboog; 2. Op basis van de bestudeerde klinische studies kan geconcludeerd worden dat acupunctuur effectief is als behandeling van de tenniselleboog.

In mijn praktijk merk ik dat acupunctuur ook bij andere vormen van RSI goede resultaten oplevert.

Referentie: -Trinh KV, Phillips SD, Ho E, Damsma K. Acupuncture for the alleviation of lateral epicondyle pain: a systematic review.Rheumatology (Oxford). 2004 Sep;43(9):1085-90.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld