Kanker, chemo en acupunctuur (3)

Begin 2000 constateerden medisch specialisten kanker in de rechterborst van mevrouw Geven (gefingeerde naam). Mevrouw Geven was op dat moment 48 jaar, getrouwd met een leraar en de trotse moeder van twee dochters. Ze had vier dagen per week een drukke baan als secretaresse van een lid van directie van een grote onderneming. De vijfde “werkdag” van de week paste ze op haar kleinzoon. Sinds een jaar was ze namelijk ook een trotse oma.

Mevrouw Geven onderging een borstbesparende operatie en werd vervolgens meer dan 30 keer bestraald. Toen het daarna weer goed met haar leek te gaan, brak de tijd aan om alles te verwerken. Mevrouw Geven vertelde me echter dat ze zich in die tijd heel alleen voelde. Haar naasten gingen ervan uit dat ze dolblij zou zijn dat alles goed afgelopen leek. En dat ze gewoon weer door zou gaan met haar leven, daar waar ze gebleven was. Maar dat was heel moeilijk voor haar. En daar voelde ze zich dan weer vreselijk schuldig over. Want: “er zijn veel patiënten met kanker die aan de ziekte overlijden. En ik was niet eens blij dat ik de ziekte, voorlopig althans, overwonnen had.”

Op dit moment leven er in Nederland 400.000 mensen met kanker. Een ziekte die we nog altijd de dood in verband brengen. Iedere jaar komen er 70.000 nieuwe patiënten bij. Momenteel overleeft de helft van de kankerpatiënten de ziekte langdurig. Dankzij de verbeterde opsporingsmethoden en de nieuwste behandeltechnieken verandert kanker meer en meer van een ongeneeslijke in een chronische ziekte.

Maar de kanker zelf mag misschien zijn overwonnen, “beter” voelen veel mensen die aan kanker leden zich vaak niet. Een ex-kankerpatiënt moet vaak nog jarenlang op nacontrole komen. En verkeert vaak lange tijd in onzekerheid of de ziekte wel zal wegblijven. En veel mensen vallen in een zwart gat als ze klaar zijn met de behandelingen. Ineens realiseren ze zich wat er is gebeurd en wat er had kúnnen gebeuren. Veel ex-kankerpatiënten hebben dan ook met emotionele en met lichamelijke problemen te maken. Extreme vermoeidheid is de meest gehoorde klacht. Uit recent onderzoek blijkt dat twintig tot veertig procent van de ex-kankerpatiënten veel last heeft van blijvende vermoeidheid en weinig energie. Dit blijkt een flinke aanslag is op hun dagelijks functioneren. Andere veel voorkomende lichamelijke problemen zijn (zenuw)pijn en lymfoedeem.

Mevrouw Geven voelde zich in 2003, drie jaar na de ontdekking en behandeling van de borstkanker nog steeds iedere dag: “abnormaal moe”. Mevrouw Geven zegt nu: “Ik was woest op mijn lichaam en op die moeheid. En ik verzette me ertegen. Pas na drie jaar accepteerde ik dat ik te moe was om nog aan alles mee te doen. En toen kon ik ook hulp gaan zoeken.” Zo kwam ze bij mij terecht. Al na een behandeling of vier, begon ze zich energieker te voelen. En na drie maanden van wekelijkse behandelingen was haar energieniveau: “weer bijna als vanouds”.

Op dit moment werkt mevrouw Geven weer dezelfde vier dagen in diezelfde verantwoordelijke secretariële functie als voor haar ziekte. Ook heeft ze haar taak als “oppasoma” weer opgepakt. Tot grote vreugde van haar dochter en kleinzoon. Ze leeft nu bij de dag en kan ervan genieten. En over de toekomst piekert ze niet meer. “Ik heb er alle vertrouwen in”, zegt ze telkens als ze voor haar driewekelijkse “onderhoudsbehandeling” langskomt.

Uit verschillende wetenschappelijke studies is komen vast te staan dat acupunctuur ons immuunsysteem versterkt. Bijvoorbeeld: bij kankerpatiënten die chemotherapie kregen, bleef het immuunsysteem net zo goed werken als voor de chemotherapie. Tenminste wanneer zij tijdens de therapie behandeld werden met acupunctuur. Er moet natuurlijk nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de effecten van acupunctuur op ons immuunsysteem. Maar de eerste aanwijzingen dat er met acupunctuur positieve resultaten te behalen zijn, zijn er nu dus.

Verder werkt acupunctuur bij de bestrijding van verschillende symptomen van kanker. Zoals bij de bestrijding van (zenuw)pijnen, bij eetlustverlies en bij een droge mond. Verder helpt acupunctuur tegen gevoelens van angst en depressiviteit, bij vermoeidheid en bij slapeloosheid. Ook werkt acupunctuur bij de bestrijding van bijwerkingen van chemotherapie zoals misselijkheid en braken.

Echter, bedenkt u wel dat bij kanker geen enkele aanvullende of alternatieve therapie een vervanging van de reguliere therapie kan zijn. Ook acupunctuur niet. Wel kan acupunctuur als aanvulling op de reguliere therapie heel goede diensten bewijzen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld