Kanker, chemo en acupunctuur (2)

Het woord kanker staat voor een groot aantal zeer akelige ziekten die lastig te behandelen zijn en die het leven bedreigen. Zoals darmkanker, borstkanker, leukemie en longkanker. Als iemand de diagnose kanker hoort, dan slaat de angst begrijpelijkerwijs toe. Helaas zijn angst en stress ook bedreigend. Want dit soort negatieve gevoelens ondermijnen ons immuunsysteem. De reguliere geneeskunde kan al heel veel bij kanker, maar nog lang niet genoeg. Daarom zoeken veel patiënten verder. Er bestaan veel alternatieve of aanvullende (complementaire) behandelvormen. Echter geen enkele alternatieve therapie kan bij kanker een vervanging zijn van een reguliere therapie.

Er zijn wel complementaire behandelvormen die de reguliere geneeskunde kunnen ondersteunen. Het Memorial Sloan-Kettering Cancer Center in New York is een topziekenhuis op het gebied van behandeling en onderzoek van kanker. De specialisten en de directie van dit ziekenhuis vinden dat een aantal complementaire behandelvormen een plek moeten hebben binnen hun kliniek. Uiteraard naast de reguliere therapieën als operaties, chemo-kuren en bestralingen. Muziektherapie, meditatie, relaxatie oefeningen en acupunctuur horen bij het gewone systeem van behandelen.

Op het internet kunt u websites vinden voor alternatieve therapieën. Sommige proberen u bang te maken voor reguliere behandelingen. Dit is onjuist. Het kan niet zo zijn dat patiënten stoppen met een reguliere therapie of er niet eens aan beginnen, omdat hen wijs gemaakt is dat het niet werkt. En dat alleen die bepaalde alternatieve behandeling helpt. Geen enkele alternatieve of complementaire therapie kan kanker genezen. Ook acupunctuur niet. Wel kan acupunctuur een goede aanvulling zijn op een reguliere therapie. Het is inmiddels door veel wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat acupunctuur pijnen, braken en misselijkheid, angsten en sombere stemmingen kan bestrijden. Verder werkt acupunctuur tegen extreme vermoeidheid maar ook tegen slapeloosheid. Daarnaast verhoogt acupunctuur iemands energieniveau.

Dat ervaarde ik ook bij mijn patiënt mevrouw De Jong (gefingeerde naam). Deze 43-jarige verpleegkundige en moeder van vier kinderen, leed aan longkanker. Ze was niet geopereerd omdat de tumor op een plek zat waar niet geopereerd kon worden. Wel had ze vele chemokuren en vervolgens bestralingen gehad. Na de eerste reeks behandelingen was het afwachten wat de tumor zou doen. Na een jaar bleek hij terug te zijn. Daarom moest ze opnieuw behandeld worden. En dat wilde ze niet. Ze was zo ziek van de behandelingen geweest dat: “ik liever rustig dood ga, dan op die manier”. Dat was een alarmerende beslissing. Totaal overstuur belde haar man me in het weekend. Hij had ergens gelezen dat acupunctuur werkt bij ziek en misselijk zijn als gevolg van chemotherapie. Of ik zijn vrouw wilde uitleggen dat met acupunctuur de kuren veel beter te doorstaan zijn, zodat zij de kuren zou hervatten.

Snel maakten we een afspraak voor de volgende maandag. Ik vertelde haar dat met acupunctuur de bijwerkingen van de chemotherapie inderdaad vaak veel minder belastend zijn. Dat acupunctuur op het braakcentrum in de hersenen werkt en de braakneigingen afremt. Dat acupunctuur haar energieniveau waarschijnlijk positief zou beïnvloeden en acupunctuur de extreme vermoeidheid vermoedelijk zou voorkomen. Gelukkig liet mevrouw zich overreden en liet zij zich alsnog behandelen met de nodige chemokuren. Voor, tijdens en na elke reeks met chemobehandelingen liet ze zich met acupunctuur behandelen.

Dat is nu vier jaar geleden. Het gaat goed met mevrouw De Jong. Na haar tweede traject van chemokuren, kwam de tumor niet terug. Die tweede reeks kuren doorstond ze met veel meer levensmoed en energie. Last van braakneigingen en extreme vermoeidheid had ze nauwelijks meer. Volgens haar waren de acupunctuurbehandelingen daar de oorzaak van. Ik denk dat ze daar gelijk in had. Tegelijkertijd moet ik er vooral niet aan denken wat er gebeurd was, als ze had afgezien van die tweede reeks chemokuren…

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld