Kanker, chemo en acupunctuur

Een vraag die ik op mijn spreekuur veel hoor van patiënten die een kankerbehandeling ondergaan, is: “Kan acupunctuur me helpen?” Dan is het aan mij om er achter te komen wat de patiënt bedoelt met “helpen”. Want kanker kan niet genezen door acupunctuur. Wel kan acupunctuur een goede aanvulling zijn op een reguliere therapie. Maar geen vervanging! Dus leg ik mijn patiënt uit dat ik hem niet van de kanker af kan helpen. Maar dat ik wel kan helpen de ziekte dragelijk te maken. En dat ik kan helpen de kwaliteit van leven te verhogen.

Immers kankerpatiënten krijgen vaak te maken met pijnen. Maar ook met misselijkheid en braken, angsten en neerslachtigheid, extreme vermoeidheid en slapeloosheid. En met bijwerkingen van de chemotherapie of bestraling. Acupunctuur kan goed ingezet worden om deze klachten en bijwerkingen te minimaliseren of op te heffen. En om het energieniveau van de patiënt te verbeteren.

Zoals bij mijn patiënt de heer Bakker. Tien jaar geleden zag ik hem voor het eerst. Hij was toen net 65. Een half jaar daarvoor leek hij nog in de bloei van zijn leven. Tot hij klachten kreeg. Hij werd steeds sneller benauwd en kortademig. Het leek alsof zijn conditie met sprongen achteruit ging. De huisarts vertrouwde het niet, ook omdat meneer Bakker een fervent roker was. Zijn huisarts stuurde hem door voor verder onderzoek. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was. Meneer Bakker leed aan longkanker. Nu zijn steeds meer vormen van kanker steeds beter met de modernste technieken en middelen te behandelen. Maar longkanker was in die tijd en ook nu nog, een zeer onprettige en bedreigende ziekte.

Meneer Bakker kwam die eerste keer bij me, enige tijd na zijn operatie. Het carcinoom was verwijderd en er leken geen uitzaaiingen te zijn. Uit voorzorg werd hij wel nabestraald en vervolgens kreeg hij chemo-therapie. Van de bestraling kreeg hij vreselijke jeuk. En van de chemo was hij telkens erg misselijk en ziek. Toen hij bij mij kwam, had hij al 2 kuren gehad. Hij zag erg op tegen de volgende kuur. Daarom ging ik hem voor en na elke chemokuur behandelen.

Het hielp hem wonderwel. Tijdens en na zijn volgende kuren ging het veel beter. Hij had nu alleen nog maar een licht zweverig gevoel in zijn hoofd: “net alsof ik gisteravond dronken ben geweest”. Maar het was een hele verbetering met eerst. De bijwerkingen bleven beperkt tot wat lichte vermoeidheid en dat “dronken” hoofd.

Meneer Bakker kwam goed uit de kuren. Voor zover de medisch specialisten het konden beoordelen, was de kanker weg. Maar zijn levenslust en energie was aangetast. Hij kreeg last van slapeloosheid en sombere stemmingen. Heel begrijpelijk maar voor hemzelf, zijn vrouw en twee dochters was het wel heel naar. Hij wilde niet naar een praatgroep: “ik heb nooit van al dat gepraat gehouden. Ik ben nu eenmaal een echte techneut”, zo omschreef hij zichzelf. Meneer Bakker was voor zijn pensionering inderdaad als ingenieur bij een grote industrie in onze omgeving werkzaam geweest.

Omdat hij niet van praten hield en veel vertrouwen had gekregen in acupunctuur, kwam hij nogmaals bij mij langs. Hij was indertijd ook naar China geweest voor het bedrijf. En daar had hij ook wel eens gehoord dat: “die Chinezen zich ook met acupunctuur lieten behandelen om meer energie te krijgen. En om weet een beetje lol in het leven te hebben”. Ik vertelde hem dat dit klopte. Dat het lichaam door acupunctuur verschillende lichaamseigen stoffen aanmaakt. Zoals neurotransmitters. Dat zijn stoffen die pijnstillend kunnen werken en die ook voor een betere stemming kunnen zorgen. Omdat ze op een bepaalde manier werken in onze hersenen. Als wetenschapper was hij geïnteresseerd in de wetenschappelijke onderbouwing van deze gegevens. Ik gaf hem wat literatuur mee.

Na lezing was meneer Bakker erg verbaasd dat acupunctuur toch nog zo'n wetenschappelijke basis had. Ondertussen had hij al een behandeling of zes gehad en begon hij zich steeds beter te voelen. Hij sliep weer veel beter en zijn stemming was ook niet zo bedrukt meer. Meneer Bakker besloot verder te gaan met de behandelingen. Jarenlang kwam hij eens in de twee, drie weken langs voor wat hij noemde: “mijn onderhoudsbeurt”. Als hij voor overwintering drie maanden in Spanje zat, merkte hij dat hij weer last kreeg van slapeloosheid en depressieve stemmingen. Gelukkig kon ik hem helpen aan een adres van een Nederlandse acupuncturist vlakbij Benidorm, waar hij altijd verbleef. En dat beviel hem uitstekend.

Enkele weken geleden, was hij ook weer terug uit Spanje. Hij bracht een uitnodiging voor me mee. Zijn vrouw en hij gaven een receptie ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksfeest. Hij nodigde me daarvoor uit. Want: “dat hadden we zonder die naaldjes niet gered, doc!”

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld