Acupunctuur: ondersteuning bij chemotherapie

Mevrouw Anke Struik (gefingeerde naam) kwam ruim vijf jaar geleden voor het eerst op mijn spreekuur. Ze was toen 38 jaar, lerares aardrijkskunde en haar hobby’s waren wandelen en lezen. Anke is getrouwd met Kees. Kees is manager van zuidoost Brabant bij een verzekeringsbedrijf. Ze hebben drie dochters, die toen vier, zes en acht jaar oud waren. Verder hadden (en hebben ze nog steeds) twee honden, drie konijnen en een groot aquarium. Een druk leven dus! Zoals veel mensen dat tegenwoordig hebben.

Anke Struik had borstkanker en haar volledige rechterborst had moeten worden verwijderd. Ze was inmiddels aan haar derde chemokuur bezig en ze was er doodziek van. Dat werd vooral veroorzaakt door het misselijke gevoel en het braken dat maar niet ophield. De reguliere medicijnen tegen misselijkheid en braken hielpen wel, maar brachten akelige bijwerkingen met zich mee. Anke werd er moe, duizelig en trillerig van. Nu is Anke Struik een dame die op zoek gaat naar oplossingen als ze een probleem tegen komt. Ze kwam op aanraden van een vriendin bij acupunctuur uit. Vervolgens raadpleegde ze de medische literatuur die er over acupunctuur en kanker bekend was. Ze kwam een aantal studies tegen, waaronder die van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die beveelt acupunctuur aan bij misselijkheid en braken ten gevolge van een chemokuur. Daarom liet Anke zich bij de volgende chemokuren telkens door mij behandelen. Direct bij de eerstvolgende kuur hadden de acupunctuurbehandelingen effect. Ze vertelde: “ik heb praktisch nergens meer last van, Ik ben niet meer misselijk en het overgeven is weg”.

Nog lang na de afloop van de chemokuren kwam Anke twee- of driewekelijks bij mij langs voor een behandeling. Nu niet meer tegen de gevolgen van de chemo, maar om beter te slapen en om zich energieker en minder gedeprimeerd te voelen. De acupunctuurbehandelingen sloegen ook op deze punten aan. Ze sliep beter, was minder gespannen, had meer energie en weer plezier en zin in het leven. Haar angsten namen af. “De kwaliteit van mijn leven is zo veel beter”, vertelde ze.

Omdat Anke altijd veel plezier in haar werk als lerares had, probeerde ze al snel weer enkele uren per dag aan de slag te gaan. Dat lukte. Het scheelde ook dat ze erg welkom was: Anke was dol op haar leerlingen en zij op haar. Anderhalf jaar na de chemokuren was Anke Struik weer volledig aan de slag. Acupunctuur gaf haar de energie, daar was ze van overtuigd.

Afgelopen mei was het vijf jaar geleden dat de borstkanker bij haar geconstateerd werd. “Ik heb het overleefd en daar ben ik erg dankbaar voor” zei ze vorige week tegen me. Daarna voegde ze eraan toe: “Maar dat het geen rottijd is geweest, die vijf jaar, dank ik aan die kleine naaldjes!”

Ik wil hier graag benadrukken dat bij kanker acupunctuur een reguliere therapie niet kan vervangen. Wel kan acupunctuur veel betekenen als aanvullende therapie bij kanker. Om de gevolgen van de vaak ingrijpende reguliere therapieën te beperken en/of beter aan te kunnen. Zoals misselijkheid en braken bij chemotherapie, een droge mond bij bestraling, energieverlies en slapeloosheid. Daarnaast kan acupunctuur helpen om de symptomen van verschillende typen kanker te bestrijden, bijvoorbeeld pijnen, gevoelens van onmacht, angst en depressiviteit. Voor meer informatie en voor de wetenschappelijke literatuur hierover, kunt u altijd mijn website raadplegen.

Bent u nog verder geïnteresseerd in acupunctuur, de werking en de resultaten ervan en mijn praktijkervaringen ermee? Komt u dan op maandagavond 6 oktober aanstaande naar de Witte Dame in Eindhoven. In de bibliotheek daar verzorg ik een lezing en een demonstratie over acupunctuur. Ik doe dat samen met mijn goede vriend en Chinese collega professor dr. Qian. U bent van harte welkom vanaf 19.45 uur. Om 20.00 uur starten we. Het geheel zal sfeervol omlijst worden met Chinese muziek, zang, dans, drankjes en hapjes. Alle reden om te komen, dus!

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld