Acupunctuur bij kankerbehandelingen

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat mevrouw Groenveld (gefingeerde naam) zich tot mij wendde. Mevrouw had vlak tevoren de diagnose “borstkanker” gehoord. Van een vriendin met dezelfde ziekte, hoorde ze had acupunctuur kon helpen om de bijwerkingen van de kankerbehandelingen te verminderen. De vriendin vertelde ook dat de effectiviteit van acupunctuur op veel aandoeningen inmiddels wetenschappelijk bewezen is.

Inderdaad zijn er veel studies gedaan. Bijvoorbeeld naar acupunctuur en misselijkheid bij chemotherapie. De Wereld Gezondheids Organisatie geeft al sinds 1979 aan dat acupunctuur vaak heel effectief is bij de bestrijding van die misselijkheid. Maar haar vriendin had ook gehoord dat er onlangs een wetenschappelijke studie gedaan was naar opvliegers als gevolg van een hormonale chemokuur bij borstkanker. Uit dit onderzoek bleek dat het effect van acupunctuur ongeveer gelijk was aan dat van een bepaald antidepressivum. Vaak wordt dat antidepressivum voorgeschreven bij dergelijke klachten.

Een antidepressivum vermindert de lastige opvliegers absoluut. Helaas gaat dit vaak gepaard met onprettige bijwerkingen. Acupunctuur heeft dezelfde positieve effecten op de opvliegers als het antidepressivum, zo blijkt uit het onderzoek. De opvliegers nemen in aantal en in ernst duidelijk af. Maar acupunctuur geeft praktisch geen vervelende bijwerkingen.

In deze studie vergeleken wetenschappers twee groepen van 25 patiënten. De ene groep kreeg het antidepressivum en de andere groep kreeg acupunctuurbehandelingen. Bij de vrouwen die acupunctuurbehandelingen kregen, verminderden ook de gevoelens van depressiviteit. Acupunctuur had verder het positieve effect dat de patiënten energieker werden en dat hun gevoel van welzijn verbeterde. Ze gaven aan dat hun zin in seks toenam en dat ze helderder konden denken. Omdat dit alles haar wel aansprak besloot mevrouw Groenveld het advies van haar vriendin op te volgen. Zoals ze me vertelde, geloofde ze helemaal niet in acupunctuur, maar: “baat het niet, het schaadt ook niet”, zo dacht ze. Dat klopt inderdaad. Want uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat acupunctuur een heel veilige behandelmethode is.

Verder vertelde ik mevrouw dat er inmiddels ook veel wetenschappelijke studies naar de effectiviteit en werking van acupunctuur zijn gedaan. Dat de resultaten van veel van die studies laten zien dat acupunctuur zeker effect heeft bij veel verschillende aandoeningen. Ook bij mevrouw Groenveld hielpen de acupunctuurbehandelingen. Last van opvliegers had ze nauwelijks. Haar energie en levenslust waren terug. Mevrouw Groenveld: “door acupunctuur zie ik het leven weer zitten en kan ik weer van iedere dag genieten”.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld