Acupunctuur bij kanker?

Acupunctuur kan kanker niet genezen. Maar waarom komen we dan toch veel mensen met kanker naar een acupunctuurarts? Dat komt omdat acupunctuur wél bijdraagt aan je welbevinden als je een van de vele vormen van kanker hebt. Acupunctuur kan mensen helpen om de ziekte én de therapieën veel beter aan te kunnen. Daarnaast verbeteren acupunctuurbehandelingen de kwaliteit van leven sterk.

Immers, mensen met kanker krijgen dikwijls te maken met pijnen. Maar ook met angsten en neerslachtigheid, extreme vermoeidheid en slapeloosheid. Veel mensen hebben last van de bijwerkingen van de chemotherapie of de bestraling. Je wordt er misselijk van, gaat braken of krijgt vreselijke jeuk. Acupunctuur kan deze klachten en bijwerkingen vaak sterk verminderen of zelfs stoppen. Daarnaast blijkt acupunctuur je energieniveau en je stemming dikwijls enorm te verbeteren. Zoals bij mijn patiënt de heer Bakker. Inmiddels is het zestien jaar geleden, dat ik hem voor het eerst behandelde. Hij was toen net 65 en hij werd behandeld tegen longkanker. Hij was al geopereerd. Uit voorzorg werd hij nabestraald en vervolgens kreeg hij chemo-therapie. Van die chemo was hij telkens erg misselijk. Hij bleef dagen braken of braakneigingen houden.

Gelukkig hielpen de acupunctuurbehandelingen.Telkens als hij een kuur kreeg kwam hij eerst bij me langs. Ook de vermoeidheid werd stukken minder.

Meneer Bakker kwam goed uit de kuren. Voor zover de kankerspecialist het kon beoordelen, was de kanker weg. Maar zijn levenslust en energie waren aangetast. Hij kreeg last van slapeloosheid en sombere stemmingen.

Omdat hij veel vertrouwen had gekregen in acupunctuur, kwam hij nogmaals bij mij langs. Hij wist dat acupunctuur het lichaam stimuleert neurotransmitters aan te maken. Dat zijn lichaamseigen stoffen die pijnstillend werken. Maar die ook voor een betere stemming en voor rust zorgen. Na een behandeling of zes begon hij zich steeds prettiger te voelen. Hij sliep weer goed en zijn stemming werd beter. Na tien behandelingen was hij weer de oude.

Jarenlang kwam hij af en toe langs voor wat hij noemde: “mijn onderhoudsbeurt”. Onlangs vierde meneer Bakker zijn 81ste verjaardag uitgebreid met vrouw en (klein)kinderen. Hij geniet nog steeds van het leven.

Acupunctuur wordt door de Wereld Gezondheids Organisatie van de VN (de WHO) aangeraden om misselijkheid en braken ten gevolge van chemo-therapie tegen te gaan. De WHO heeft een lange lijst gepubliceerd met ziekten waarbij acupunctuur kan helpen. Ook depressieve klachten staan daarin. Kijkt u voor de complete lijst met aandoeningen op de WHO-site.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld