Zenuw- of neuropathische pijn

U vraagt zich misschien af: “wat is dat nou, zenuwpijn of neuropatische pijn?” Welnu het zijn twee woorden voor hetzelfde begrip. Neuropatische pijn ontstaat door een beschadiging in het zenuwstelsel. Als een bepaalde zenuw niet goed meer werkt, kan een patiënt allerlei rare sensaties gaan ervaren. Bijvoorbeeld doofheid, tintelingen, prikkelingen of een bekneld gevoel. Tegelijkertijd lijden deze mensen vaak aan heftige pijnen.

Dit was ook het geval bij mijn patiënt Bas Vermaat (gefingeerde naam). Bij Bas was op 53-jarige leeftijd darmkanker geconstateerd. Hij was geopereerd en had een kunstmatige opening gekregen, een stoma. Na de operatie moest hij bestraald worden en vervolgens kreeg hij chemotherapie. Door de, overigens absoluut noodzakelijke, chemotherapie kreeg hij last van de zenuwen in zijn benen. Deze waren beschadigd. Dat kan een gevolg zijn van sommige soorten chemotherapie. Overigens kunnen dit soort bijwerkingen nooit de reden zijn om geen chemotherapie toe te passen. Die is vaak levensreddend, ook in het geval van Bas. Natuurlijk moeten we dan wel een goede therapie toepassen om de bijwerkingen aan te pakken. Nu zijn de verschillende vormen van acupunctuur daar vaak zeer geschikt voor.

Bas kon niet meer goed lopen, het leek alsof hij “op wolkjes wankelde”. Ook gingen zijn benen steeds meer pijn doen, waardoor het lopen ook lastiger werd. Zelfs autorijden werd hem op een zeker moment te veel. Na verloop van tijd werd de pijn zó hevig dat hij er zelfs niet meer van kon slapen.

Neuropathische pijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms ontstaat de pijn na een ongeluk en soms na een operatie. Verder krijgen mensen met bepaalde ziekten vaak ook nog eens te maken met neuropatische pijn. Bijvoorbeeld mensen met een hersenbloeding, diabetes, MS, kanker, gordelroos en aids.

Er zijn dus veel oorzaken voor neuropathische pijn. Daardoor zijn er ook veel verschillende soorten pijn. Die dus vaak een verschillende behandeling nodig hebben. Bij Bas gebruikte ik de klassieke acupunctuur. Dat is die met de minuscule naaldjes. Daarnaast zette ik bij hem ook elektro-acupunctuur in. Dan zet je op sommige naaldjes een heel licht stroompje. Dat is niet eng en je voelt het nauwelijks. Na vier tot vijf behandelingen begon het effect te sorteren. In rust deden de benen minder pijn en kon Bas ’s nachts weer doorslapen. Na een half jaar was hij zo ver dat hij alles wat hij tevoren deed, weer als vanouds kon doen. Bas is weer volop aan het werk en kan zijn hobby, viool spelen, weer naar hartelust beoefenen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld