Ischias (lage rugpijn) en de vrachtwagenchauffeuse

Nina Brands (gefingeerde naam) is vrachtwagenchauffeuse. Drie dagen per week rijdt ze het hele land door om hier een vracht op te halen en daar een vracht af te leveren. Ze zit gemiddeld 5 tot 6 uur per dag achter het stuur. Mevrouw Brands is 34 jaar en moeder van twee zonen van 9 en 11 jaar. Ze is getrouwd met Peter die een eigen bedrijf heeft waar ze de boekhouding voor doet. Ze doet dus vooral zittend werk.

Tegelijkertijd doet ze wel veel aan beweging in haar vrije tijd. Samen met haar man Peter doet ze aan stijldansen en wel op hoog niveau. Ze trainen twee avonden in de week: “wel pas als de kinderen in bed liggen, dus vrij laat”. Bijna elke zaterdag zijn er wedstrijden waar ze graag aan meedoen. “Nu de kinderen ouder worden, is het wel steeds lastiger om op zaterdag op pad te zijn,” zegt Nina Brands. “Ook al vinden ze het heel leuk om mee te gaan kijken. Tom en Hans zijn onze grootste fans. Maar ook de kinderen krijgen steeds meer verplichtingen op zaterdag, zoals hun voetbal. Daar willen wij natuurlijk ook wel eens bij zijn en voor rijden”. Daarom waren ze de laatste tijd toch wat gaan minderen met wedstrijddansen.

Een maand of zes geleden kreeg mevrouw Brands last van een zeurende pijn laag in haar rug. De rugpijn werd erger bij bukken maar minder als ze op haar zij lag. De huisarts schreef haar pijnstillers voor en fysiotherapie. Dat gaf in het begin zeker enige verlichting. Helaas werd na enkele weken de pijn weer heviger. Nu straalde de pijn ook uit naar haar rechterbil en naar de achterkant van haar rechterdij. Mevrouw Brands kon inmiddels niet meer slapen van de pijn. Of ze nu lag, zat of liep, de pijn was vreselijk.

De huisarts constateerde ischias. Wat is ischias eigenlijk? Als je ischias hebt, dan heb je pijn in je rug en/of pijn in je heupen. De pijn straalt vaak uit naar je benen en zelfs naar je tenen. Hoe komt dat? Welnu, net boven onze heup begint vanuit onze ruggengraat de grote beenzenuw oftewel de nervus ischiadicus. Deze zenuw is een van de langste in ons lichaam. Hij loopt door tot aan onze tenen. Bij ischias staat er een of andere druk op deze zenuw. Deze druk kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: je bent zwanger, je belast je rug verkeerd of je hebt een ontsteking aan de gewrichten in je rug. Zulke ontstekingen komen bij reumapatiënten nogal eens voor. Als je dus een doffe pijn ervaart, kun je denken aan ischias. Je hoort mensen misschien wel eens zeggen dat ischias een voorbode is voor een naderende hernia. Maar hierover verschillen de meningen in de medische wereld nogal.

Vaak kan acupunctuur in combinatie met acupressuur operaties bijvoorbeeld hernia-operaties voorkomen. Dat scheelt zorgverzekeraars duizenden euro’s per patiënt en daar zijn ze natuurlijk wel gevoelig voor.

In mijn praktijk combineer ik klassieke acupunctuur dan ook met acupressuur en ortho-manuele technieken. Ik merk dat ik mensen met deze combinatie van methoden nog beter kan helpen dan met klassieke acupunctuur alleen. Zo ook mevrouw Brands. Na lang geaarzeld te hebben, is ze een week of acht geleden voor het eerst bij mij geweest. Ze deed dit op aanraden van haar baas, die ik enkele jaren geleden ook al eens van zijn lage rugpijn had afgeholpen. Haar aarzeling kwam omdat ze: “die naaldjes zo eng vindt”. Het was voor haar een hele opluchting te merken dat je praktisch niets voelt van het inbrengen en uithalen van die paar minuscule naaldjes. Ze zijn op de eerste plaats echt heel klein. Op de tweede plaats breng ik de naaldjes met een klein kort tikje aan. Je voelt het meestal heel even: “een beetje kriebelen” of “een klein beetje prikken”. Verder gebruik ik niet zoveel naaldjes. Meestal niet meer dan een stuk of zes tot acht. De meeste patiënten zijn verbaasd hoe weinig ze ervan voelen. Veel patiënten vallen vervolgens in slaap of soezen heerlijk weg. Acupunctuur werkt namelijk sterk ontspannend.

Na vier behandelingen, elke week één, kon mevrouw Brands de vrachtwagen weer op. Eerst voor halve dagen want natuurlijk waren toen nog niet alle klachten helemaal voorbij. Na nog eens vijf behandelingen was ze helemaal “klaar” en kon ze weer volledig aan de slag. Ook kon ze toen het trainen voor de danswedstrijden hervatten.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld