Ischias en mevrouw Bosman

Mevrouw Bosman is 83 jaar, ziet er uit als 73, woont zelfstandig en is actief in de gym- en bridgeclub. Nog steeds rijdt ze het hele land door naar haar verspreid wonende kinderen en kleinkinderen. Kortom: zo wil iedereen wel 83 worden! Ze komt al jaren af en toe voor een paar “onderhoudsbehandelingen” bij mij. Om de ontstekingen en de pijn van haar reuma onder controle te houden. Een paar maanden geleden belde ze echter om een andere reden. Ze had ischias. Nu was dat op zich misschien “alleen maar” pijnlijk. Echter de pijn was in haar geval ook gevaarlijk. Deze was namelijk zó hevig, dat ze al drie keer in twee dagen was flauw gevallen. Zelfs hele zware pijnstillers hielpen niet.

Anderhalve maand daarvoor had mevrouw Bosman last van een zeurende pijn laag in haar onderrug gekregen. De huisarts schreef haar pijnstillers voor en fysiotherapie. Dat gaf in het begin zeker enige verlichting. Helaas werd na enkele weken de pijn weer heviger. Nu straalde de pijn ook uit naar haar rechterbil en -dij. Mevrouw kon inmiddels niet meer slapen van de pijn. Of ze nu lag, zat of liep, de pijn was vreselijk.

Wat is ischias eigenlijk?
Net boven onze heup begint vanuit onze ruggengraat de grote beenzenuw oftewel de nervus ischiadicus. Deze zenuw is één van de langste in ons lichaam. Hij loopt door tot aan onze tenen. Als je ischias hebt, staat er druk op deze zenuw. Deze druk kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: je belast je rug verkeerd of je hebt een ontsteking aan de gewrichten in je rug. Zulke ontstekingen komen bij reumapatiënten, zoals mevrouw Bosman, nogal eens voor. De huisarts kan helaas niet zoveel aan ischias doen. Je kunt pijnstillers en fysiotherapie voorschrijven. Maar het duurt vaak “gewoon” drie weken tot drie maanden voor ischias over is: je moet het uitzieken.

Echter, omdat mevrouw Bosman flauw viel en niks hielp, was uitzieken geen optie. In de eerste week behandelde ik haar om de dag. Direct werd de pijn veel minder en hielden de flauwtes op. Daarna zag ik haar gedurende anderhalve maand, nog maar eenmaal per week. Want ik leerde haar hoe ze zichzelf kon behandelen door elektro-stimulatie met een apparaatje dat ik haar leende.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld