Acupunctuur: moet je erin geloven?

In mijn praktijk behandel ik veel mensen die eerder te horen kregen: “u moet met uw klacht leren leven”. Begrijpelijkerwijs vinden mensen dat lastig. Daarom gaan ze op zoek naar “iets wat misschien helpt”. Zo komen mensen vaak bij een acupunctuurarts terecht.

Inderdaad kan acupunctuur uitstekend werken bij pijnen, ontstekingen en chronische aandoeningen. Ik behandel bijvoorbeeld veel mensen met migraine, hoofdpijn, reuma, artrose, allergieën, rug-, nek- en schouderklachten. Zij hebben daar vaak veel baat bij. Ook behandel ik mensen tegen hun slapeloosheid, stress, burn-out en tal van psychische aandoeningen als depressieve klachten en angsten. Meestal boeken we goede resultaten.

Hoe werk ik? Bij de eerste afspraak voer ik een gesprek van ruim een uur met de patiënt. Ook onderzoek ik de patiënt zorgvuldig. Altijd doe ik een “second opinion”op de reguliere manier. Die vul ik aan met diagnose-methoden uit de traditionele Chinese geneeskunde. Vervolgens informeer ik de patiënt over alle behandelmogelijkheden. Daarna start de behandeling. Iedere patiënt behandel ik met bij díe persoon en diens klachten passende acupunctuurvormen. Ik gebruik combinaties van klassieke, moderne, laser-, neuro-, elektro-, ooracupunctuur en ortho-manuele technieken. Overigens werkt acupunctuur ook in combinatie met reguliere medicijnen. Dus als stoppen of afbouwen van medicatie voor iemand onverantwoord is, doet acupunctuur toch zijn werk.

Doet acupunctuur pijn? Patiënten zijn verbaasd dat de behandelingen pijnloos én plezierig zijn. De meeste mensen soezen lekker weg op het verwarmde behandelbed. Ik gebruik maar enkele naaldjes en ze zijn minuscuul klein. Veel kleiner dan bijvoorbeeld injectienaalden.

Is acupunctuur veilig? Een voordeel van acupunctuur is ook dat het nauwelijks bijwerkingen geeft. Verder gebruik ik alleen steriele wegwerpnaaldjes.

Bij de buren: in het basispakket. De laatste jaren zijn er wetenschappelijke onderzoeken naar de effecten van acupunctuur verschenen in medische vakbladen. Op basis hiervan hebben Duitse zorgverzekeraars acupunctuur voor rugklachten, knieklachten en hoofdpijn in hun basispakket opgenomen. In Zwitserland is besloten om therapieën als acupunctuur vanaf 2012 weer te vergoeden uit het basispakket. In Engeland zitten voor mensen met lage rugpijn sinds kort tien acupunctuurbehandelingen in het basispakket.

Hoe werkt acupunctuur? Studies tonen aan dat acupunctuur werkt via ons zenuwstelsel. Acupunctuur blijkt de bloeddoorstroming in onze hersenen te stimuleren. Daarnaast blijkt acupunctuur ons lijf te stimuleren om lichaamseigen pijnstillers, hormonen en ontstekingremmers aan te maken. Dat verklaart de pijnstillende, ontstekingsremmende en rustgevende effecten.

Je hoeft dus niet in acupunctuur te geloven: het doet zijn werk vaak heel goed.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld