Fibromyalgie en mevrouw Opmeer

Mijn patiënte mevrouw Opmeer (gefingeerde naam) lijdt aan fibromyalgie. Zij is 43 jaar en praktijkbegeleidster aan een opleiding voor ergotherapie ergens in het midden van het land. Omdat haar moeder in een verpleeghuis in onze regio woont, komt mevrouw Opmeer regelmatig in het Eindhovense. Via een kennis van haar moeder kwam ze een jaar geleden voor het eerst op mijn spreekuur. Sinds 2002 had mevrouw Opmeer toenemende spierpijn in haar heupen, benen, nek en schouders. Ook kreeg ze steeds meer last van spierpijnen in haar armen en handen. Ze merkte daarnaast dat de knijpkracht in haar handen afnam. Haar klachten verergerden al bij lichte lichamelijke inspanning. Dan moet u denken aan activiteiten als autorijden en computeren.

Verder voelde ze zich dagelijks abnormaal moe. Tegelijkertijd kon ze steeds slechter in- en doorslapen, ook door de nachtelijke pijnen. Mevrouw Opmeer voelde zich jaar na jaar achteruit gaan. Ze kreeg namelijk ook steeds meer last van stemmingswisselingen, futloosheid en concentratiezwakte. Daarnaast kreeg ze steeds meer beperkingen. Ze moest vaak van haar werk verzuimen en raakte bijna arbeidsongeschikt. Verder kon ze haar hobby's niet meer uitoefenen. Zoals tuinieren en het geven van voetbaltraining aan het team van haar 14-jarige dochter.

Toen ze bij mij terecht kwam, was ze lichamelijk en psychisch aan het eind van haar Latijn. De pijnen en de vermoeidheid waren heel belastend geworden. De eerste weken behandelde ik haar daarom twee maal per week tegen die pijnen en tegen de slapeloosheid. Na een week of drie waren de pijnen dragelijker geworden en sliep mevrouw weer enigszins. Ik behandelde haar vervolgens gedurende een maand of vier wekelijks. Aan het einde van die periode waren de pijnen praktisch weg. Verder sliep mevrouw weer goed in en door. Daardoor ging het steeds beter met haar stemmingswisselingen, haar futloosheid en haar sufheid.

Maar mevrouw Opmeer wilde graag helemaal van deze klachten af, want ze vond dat ze nog niet helemaal de oude was. Uiteraard wilde ze dat graag wel weer worden. Ik waarschuwde haar echter dat: “ik niet kan toveren” en dat we misschien al het maximale resultaat behaald hadden. Ik vertelde haar dat ik niet wist of verder behandelen nog winst zou opleveren. Omdat ze erop stond verder te gaan, zijn we nog een maand of drie doorgegaan met behandelen. Soms ben ik zelf ook verbaasd over een resultaat dat met acupunctuur geboekt wordt. Het lukte inderdaad om ook de stemmingswisselingen, de futloosheid en de sufheid die mevrouw Opmeer teisterden, onder controle te krijgen. Ze werkt sinds enkele maanden weer volledig en ze tuiniert weer, zij het met mate. Haar doelstelling is nu om weer een volledige voetbaltraining mee te kunnen trainen. Ik besprak met haar dat dat misschien toch iets te hoog gegrepen is. Maar haar dagelijkse functioneren is weer bijna als vanouds. Daarom komt mevrouw Opmeer op dit moment alleen nog maar eens in de twee tot drie weken voor “onderhoudsbehandelingen”.

Recente wetenschappelijke studies concluderen dat acupunctuur een regulerende werking heeft op de aanmaak van verschillende stoffen in ons lichaam. Zo blijkt acupunctuur de productie van neurotransmitters en pijnstillers te kunnen stimuleren. Ook kan het die productie juist remmen als dat nodig is. Daardoor kunnen slaapproblemen en depressieve stemmingen verminderen of zelfs verdwijnen. Als het lichaam de productie van lichaamseigen pijnstillers verhoogt, kunnen pijnen verminderen of zelfs verdwijnen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld