Depressie in december

De decembermaand  roept heel wisselende gevoelens en gedachten op bij mensen.  Velen vinden Sinterklaas en Kerstmis  reuzegezellig en momenten van fijn samenzijn met geliefden, familie en vrienden. Maar voor anderen is het niet zo’n plezierige tijd. December kan een naar gevoel oproepen bij mensen die juist minder fijne herinneringen aan de sinterklaas- en kerstfeesten van vroeger hebben.

Of het levert dubbele gevoelens op.  De decemberfeesten zijn soms pijnlijk voor mensen die een dierbare hebben verloren , die mooie herinneringen hebben aan tijden die nooit meer terug komen. Het gemis voelt in december schrijnender dan ‘normaal.’ In mijn praktijk merk ik dat ook mensen die omringd zijn door velen die hen liefhebben, zich in deze tijd toch somber voelen. Zij zijn niet alleen, maar wel eenzaam.

Benieuwd of het voor jou een oplossing is?

Zoals de 48-jarige patiënte die al jaren van half oktober tot eind februari voor ‘onderhoudsbehandelingen’ bij me langs komt. In 2009 behandelde ik haar voor het eerst vanwege haar depressieve klachten. Ze vertelde toen dat ze zich al jaren  somber begon te voelen ‘als de blaadjes van de bomen vallen.’ Ze sliep slecht, tobde veel en had geen plezier meer in haar werk en gezin.

We namen haar levensloop door. Haar vader bleek vijf jaar daarvoor overleden te zijn. Wat ook bleek was dat mijn patiënte dit niet had verwerkt. Ze had daar vooral in het najaar last van.  Zelf was ze eind oktober jarig  en haar vader begin november. Thuis hadden ze het altijd heel fijn gehad met deze verjaardagsfeesten, met Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar.  Ieder najaar kwam het gemis van haar vader dubbel zo hard terug. De pijn van het verlies werd niet minder, maar leek eerder meer te worden.

Meer over de aandoening depressie

We startten de behandelingen en de effecten lieten niet lang op zich wachten. Ze sliep weer door. Ook begon ze zich overdag beter te voelen. Ze begon weer dingen te ondernemen en plezier in het leven te krijgen.  We stopten de behandelingen eind maart. Omdat ze weer ‘helemaal de oude was.’ Wel komt ze nu ieder najaar terug voor de driewekelijkse ‘onderhoudsbehandelingen.’ Het gaat goed met haar, met haar gezin en haar werk.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld