Baby Johan

Johan (gefingeerde naam) was net één jaar toen zijn moeder met hem bij mij kwam. Hij was een vrolijke baby, de jongste van drie kinderen. Echter, Johan had veel last van zijn longetjes. Hij had al een aantal keren bronchitis gehad in zijn jonge leven. Vier maal was dat uitgelopen op een longontsteking. Hij had daardoor al een flink aantal antibioticum kuren gehad. Zijn moeder was bang dat dit de komende jaren zo door zou gaan. Dat had ze met haar andere twee kinderen ook meegemaakt: “het zit bij ons nu eenmaal in de familie”. Maar ze wilde af van die antibioticum-kuren.

Wat is dat nu, bronchitis? Bronchitis is een ontsteking van een deel van de luchtwegen. Het is dát deel waardoor de ingeademde lucht naar de longen gaat. Meestal veroorzaakt bij kinderen een virus de bronchitis. Het virus verspreidt zich doordat je kind in contact komt met mensen die al besmet zijn.

Wanneer je kind bronchitis heeft, lijkt het eerst een gewone verkoudheid. Na een paar dagen wordt de hoest droger. Maar na weer een tijdje gaat het kind ‘natter’ hoesten. Want de ontsteking veroorzaakt slijm in de luchtwegen. Je kindje wil dit ophoesten. Het slijm kun je dan horen ‘roggelen’. Vaak heeft je kindje ook pijn op de borst bij het hoesten, lichte koorts en hoofdpijn.

Een bronchitis kan soms in een longontsteking ontaarden. Dat gebeurde dus bij Johan. Zo’n kindje krijgt dan steeds meer moeite met ademhalen en het heeft hoge koorts. Het maakt een zeer zieke indruk. Wanneer je denkt dat je kind een longontsteking heeft moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Omdat bronchitis bij kinderen bijna altijd door een virus wordt veroorzaakt, is er eigenlijk geen medicijn tegen. Want tegen dat soort virussen hebben we nog steeds niets gevonden. Een antibioticum helpt niet. Immers, antibiotica werken tegen bacterieën, niet tegen virussen. Als de klachten van je kind erger worden en het blijkt dat je kind een longontsteking heeft, zal de huisarts wél antibiotica voorschrijven. Longontsteking wordt namelijk wél veroorzaakt door een bacterie.

Waarom wendde de moeder van Johan zich dan tot mij? Welnu, ze had van vrienden gehoord dat acupunctuur de constitutie en de weerstand kan vergroten. Verder hoorde ze dat acupunctuur kan helpen bij bronchitis. Inmiddels zijn we bijna vier jaar verder. Jaarlijks behandelde ik Johan een keer of tien. Hij heeft in al die tijd nog twee keer een lichte verkoudheid gehad, maar geen bronchitis en longontstekingen meer.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld