Acupunctuur helpt bij astma en COPD

Acupunctuur helpt COPD-patiënten gemakkelijker te ademen. Dat blijkt uit een recente wetenschappelijke studie van Japanse artsen. Na 12 acupunctuurbehandelingen waren COPD-patiënten beter in staat om langer te lopen. Ze raakten minder snel buiten adem. Ook konden zij beter lichaamsoefeningen doen. Het onderzoek werd afgelopen mei gepubliceerd in het gerenommeerde medische vakblad Archives of Internal Medicine.

Zelf maak ik al jaren mee dat acupunctuur kortademige COPD- of astma- patiënten helpt. Zoals Dinie Verloo. Dinie had last van COPD. Zo ernstig zelfs, dat ze met 58 jaar moest stoppen met haar bakkerszaak. Het gesjouw met broden, zelfs het lopen door de winkel, kostte haar steeds meer moeite. Een jaar geleden wendde ze zich tot mij, omdat ze de neiging had de hele dag in haar stoel te blijven zitten. Zo kortademig werd ze van ook maar een beetje bewegen. Ze dacht dat dat niet erg gezond was. Daar had ze natuurlijk gelijk in. Met acupunctuur kreeg ze al snel “veel meer lucht”. Na drie maanden kon ze weer fietsen en een wandelingetje maken.

COPD en astma zijn longaandoeningen waarbij sprake is van een chronische ontsteking van de luchtwegen. Die ontsteking leidt tot vernauwing van de luchtwegen. Daardoor ontstaan klachten als hoesten en kortademigheid.

Eerder toonden wetenschappelijke studies al aan dat acupunctuur ook astma-patiënten helpt beter te ademen. Maar ook kankerpatiënten die palliatief worden behandeld en die last hebben van kortademigheid, blijken baat te hebben bij acupunctuur.

Een verschil tussen astma en COPD is dat astmapatiënten soms klachtenvrij kunnen zijn. Bij COPD is dat meestal niet het geval. Daarnaast neemt de ernst van de klachten bij COPD in de loop van der jaren vaak toe. Dat hoeft bij astma niet het geval te zijn. COPD ontstaat bij de meeste mensen door roken. Astma is vaak geërfd van (één van) de ouders.

Inmiddels heeft tussen de 10% en 20% van alle Nederlanders een chronische luchtwegaandoening. Acupunctuur kan veel van die mensen helpen gemakkelijker te ademen. Hierdoor kunnen zij weer actiever worden en meer gaan bewegen. De kwaliteit van hun leven neemt zo enorm toe. Daarnaast kan acupunctuur helpen bij stoppen met roken. Je hebt nauwelijks of geen last van ontwenningsverschijnselen en de drang tot roken neemt sterk af.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld