Anti-depressiva stoppen met acupunctuur?

Acupunctuur blijkt verschillende positieve effecten op ons brein te hebben. Mede hierdoor kan acupunctuur goede behandeleffecten bij een depressie. Chinese, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse wetenschappers, o.a. van de beroemde Harvard Universiteit, concludeerden dit op basis van een omvangrijke en goed uitgevoerde studie. Het wetenschappelijke artikel daarover publiceerden ze op 16 september jl. in het gerenommeerde tijdschrift voor psychiaters, het medische vakblad Journal of Psychiatric Research.

Als je depressief bent dan heb je langere tijd last van een sombere stemming en nare gevoelens. Je vind jezelf waardeloos en je hebt veel last van eigenlijk onterechte, schuldgevoelens. Daarnaast lijkt het alsof je eigenlijk niks meer voelt, ook niet voor je geliefden. De liefde ligt als het ware: ‘onder een steen.’

Verder heb je last van denkklachten: het lukt je niet meer goed om je te concentreren. Het kijken van een film is dikwijls al te veel. Je piekert wel de hele tijd, je gedachten cirkelen alsmaar in een kringetje rond. Wellicht denk je veel aan de dood.

Daarnaast zijn er meestal lichamelijke klachten: je slaapt slecht, je hebt geen zin om te eten en te vrijen. Je bent vaak trager in je bewegingen. Misschien heb je last van hoofdpijn en/of andere pijnklachten.

Ten slotte zijn er de gedragsklachten: je doet steeds minder, er komt weinig uit je handen. Dat leidt er natuurlijk weer toe dat je jezelf steeds waardelozer gaat vinden. Je dreigt zo in een vicieuze circel te raken. Daarom is het verstandig dat je je laat behandelen. Depressie is tenslotte een echte ziekte!  Meestal bestaat de gangbare  behandeling uit pillen
(anti-depressiva) en/of praten (psychotherapie).  

Het mooie van acupunctuur is, dat het anti-depressiva gaandeweg vaak kan vervangen. Ook kan het náást anti-depressiva gegeven worden, als stoppen met anti-depressiva (nog) niet verantwoord is. Acupunctuur ondersteunt ook je eventuele psycho-therapie. Omdat je al weer wat lekkerder in je vel zit, kun je de gesprekken met je therapeut beter voeren. Vaak slapen mensen direct na (vaak ook al tijdens) de eerste paar behandelingen al veel beter. Dikwijls krijgen ze ook al weer snel zin in seks, lekker eten en sociale contacten.   

 

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld