91. Recente studie: acupunctuur opvallend effectief bij depressie

Acupunctuur blijkt telkens weer heel zinvol bij de behandeling van een depressie. Het herstelt je energiebalans en verbetert je stemming. Daardoor gaan de dagelijkse dingen weer beter lopen en kun je je werk beter aan. Ook ontstaat er zo meer energie en mentale ruimte voor eventuele gespreksbehandeling of psycho-therapie. Een uitgebreid verslag van een recent, groot Brits wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van acupunctuur op depressie, kunt hier vinden.

In drie maanden kregen 302 patiënten wekelijks een acupunctuurbehandeling. Na die periode waren hun depressieve klachten sterk afgenomen. Meer dan bij de 302 andere patiënten die anti-depressiva slikten en daarvoor af en toe de huisarts moesten bezoeken.

Het onderzoek werd uitgevoerd omdat antidepressiva bij de helft van de patiënten niet werken. Daarbij willen veel mensen liever geen medicijnen slikken.

Als je depressief bent, dan heb je langere tijd last van een sombere, gedrukte stemming. Alles wordt een zware last: de plichten, het werk, de eisen van het sociale leven. Als je depressief bent heb je nergens zin in en beleef je nergens plezier aan. Alleen als dit een zeer diepe intensiteit heeft en als het langer dan twee weken achtereen duurt, kan er sprake zijn van een depressie. 

Er komen nog een aantal klachten voor. Je hebt bijvoorbeeld last van allerlei onterechte schuldgevoelens: “ik ben een waardeloze moeder, kijk maar…” Daarnaast lukt het je niet meer goed om je te concentreren. Soms is de krant lezen of een film kijken al te veel. Verder ben je vaak vroeg wakker. Je kunt dan niet meer slapen. Dikwijls heb je geen zin om te eten en/of te vrijen.

Het is raadzaam een depressie snel aan te pakken. Want hoe langer hij duurt, hoe dieper hij kan worden. Zo kun je in een spiraal naar beneden terecht komen. 

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld