Depressie

Nu het herfst wordt en de blaadjes weer gaan vallen, neemt het aantal mensen met depressieve gevoelens toe. Als je depressief bent dan heb je langere tijd last van een sombere, gedrukte, neerslachtige stemming. Alles wordt een zware last: het werk, het gezin, hobby’s, het sociale leven. Ook dingen waar je vroeger van genoot, zeggen je niks meer. We spreken dan van “anhedonie”: dat is de kern van de ziekte. Als je depressief bent, heb je nergens lust toe en nergens lust aan.

Nu heeft iedereen wel eens last van depressieve gevoelens. Alleen als je sombere stemming een zeer diepe intensiteit heeft en langer dan twee weken duurt, kan er sprake zijn van een depressie.

Naast de somberheid, komen er bij een depressie nog een aantal andere klachten voor. Je hebt het gevoel dat alles zinloos is en je vindt jezelf waardeloos. Je hebt last van allerlei onterechte, schuldgevoelens: “ik ben een waardeloze moeder, kijk maar…”. Ook heb je het gevoel dat je eigenlijk niks meer voelt. De liefde voor naasten, partner en kinderen ervaar je niet meer. Die ligt als het ware: “onder een steen” en is er niet onderuit te trekken.

Het lukt niet meer goed om je te concentreren. Soms is de krant lezen of een film kijken al te veel. Je bent dikwijls vroeg wakker en kunt dan niet meer slapen. Vaak heb je geen zin om te eten en/of te vrijen. Je bent erg pessimistisch over jezelf, je omgeving, de toekomst. Wellicht denk je veel aan de dood.

Acupunctuur is vaak zeer zinvol bij de behandeling van depressies. Wetenschappelijke studies wijzen uit dat acupunctuur de aanmaak van lichaamseigen humeurverbeteraars (o.a. bepaalde neuro-transmitters) in ons lichaam stimuleert. Ook werkt neuro-acupunctuur direct in op ons brein. Echter, de traditionele Chinese geneeskunde stelt dat de effectiviteit van acupunctuur zo groot is, omdat acupunctuur de energiebalans in ons lichaam herstelt.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld