Steun bij depressie

Acupunctuur blijkt vaak een grote ondersteuning voor mensen met depressieve klachten. Zo ook bij mevrouw Kraats ( gefingeerde naam). Mevrouw is 53 jaar en secretaresse. Ze heeft een man en drie dochters. Eind september 2009 wendde ze zich tot mij met een depressie. Ze zat slecht in haar vel en werd steeds futlozer. Haar beste vriendin was enige tijd daarvoor aan borstkanker overleden. Zelf had ze ook een knobbeltje in haar borst gehad. Ze was daaraan geopereerd. Gelukkig was het goedaardig. Maar met het vallen van de bladeren en het korter worden van de dagen, werd elke dag toch steeds meer een gevecht. Ook met in- en doorslapen had ze problemen, ondanks de slaapmedicatie.

Mevrouw Kraats had psychotherapie. Maar doordat ze zo slecht in haar vel zat, kon ze dat niet meer volhouden. Van de antidepressiva die ze nam, kreeg ze bijwerkingen: hartkloppingen, mondkrampen, overmatig transpireren en hoofdpijn. Verder namen de nare stemmingen alleen maar toe en kon ze zich niet meer concentreren. Mevrouw werd er wanhopig van. Werken ging nauwelijks meer, ze maakte ook steeds meer fouten. Het drama was voor haar compleet, toen ze werd ontslagen.

Op het moment dat we de acupunctuurbehandelingen startten, was haar situatie dus vrij ernstig. Daarom besloten we dat ik haar de eerste tijd twee maal per week zou behandelen. Meestal is één keer per week voldoende. Maar in overleg met de patiënt, wijk ik daar soms van af. Al snel na de eerste week begon mevrouw beter te slapen.

Na de tweede week begon ze zich wat minder futloos te voelen. Na een maand kon ze weer een tv-programma kijken en na zes weken las ze de krant weer. Het ging toen zo veel beter dat ze in staat was de psychotherapie weer op te pakken. Nu ze daar de energie voor had, ging het verdere herstel natuurlijk nog veel beter.

Afgelopen januari was ze zo ver dat ze alleen nog maar eens per drie weken voor een acupunctuurbehandeling kwam. Van april tot september zag ik haar niet meer. Het ging goed. Ze had zelfs een nieuwe baan gevonden. Maar begin oktober, meldde ze zich weer. Met de herfst, de winter en kerst in aantocht, kwamen ook haar depressieve gevoelens terug.

Momenteel heeft mevrouw weer acht acupunctuurbehandelingen gehad. Het gaat al stukken beter met haar. Ze heeft zin in kerst. En de winter? “Laat die maar komen!”

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld