Acupunctuur en depressie

Mevrouw Daams (gefingeerde naam) wendde zich een maand of drie geleden tot mij. Ze was depressief en slikte daar medicijnen tegen. Ze wilde af van beide: van de depressie en van de anti-depressiva.

Depressies komen vaker voor dan we denken. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat ieder jaar ongeveer één op de dertien Nederlanders tussen de 18 en 65 jaar een depressieve periode doormaakt. Zelfs drie tot acht procent van de 12- tot 18-jarigen hebben wel eens last van een depressie. Een sombere, neerslachtige of "depressieve" stemming is natuurlijk iets waar bijna iedereen wel eens last van heeft. Je beleeft dan geen plezier meer aan zaken die je anders wel prettig vindt. Daarnaast zie je op tegen, ook kleine, dingen. Vaak voel je je ook erg moe en “waardeloos”. Een depressieve stemming is echter nog geen depressie. Depressieve stemmingen en gevoelens zijn een normaal onderdeel van ons gevoelsleven. Ze kunnen optreden naar aanleiding van een vervelende gebeurtenis maar ook zomaar, zonder duidelijk aanwijsbare reden.

Soms houdt een sombere stemming echter langer aan en is de sombere stemming erg heftig. Dan kan het zijn dat die persoon een depressie heeft. Nu is de grens tussen normaal en abnormaal niet zo gemakkelijk te leggen. De overgang verloopt geleidelijk. Daarom hebben psychiaters in de loop der jaren een aantal maatstaven ontwikkeld. Met behulp daarvan kunnen artsen bepalen of er nu wel of niet sprake is van een echte depressie. Ik doe bij een eerste consult altijd een “second opinion”, via de reguliere, westerse geneeskunde. Als dat geëigend is, ga ik vervolgens behandelen met een van de verschillende vormen van acupunctuur. Mensen met depressieve klachten kan ik vaak helpen. Of het nu een “echte” depressie betreft of klachten als een burn-out, slapeloosheid, oververmoeidheid of stress. Het fijne van acupunctuur is, dat het zich goed laat combineren met reguliere, westerse methoden, zoals bijvoorbeeld psycho-therapie. Ook hoeven mensen niet persé te stoppen met hun medicatie. Hoewel veel van mijn patiënten daar juist wel op uit zijn. Vaak willen zij graag af van hun anti-depressiva of andere medicatie. In veel gevallen lukt dat ook.

Zo ook mevrouw Daams. Door de acupunctuurbehandelingen kreeg ze vrij snel haar vroegere energie terug. Ook had ze weer zin om verder te gaan met haar psychotherapie. Zij was na 12 acupunctuurbehandelingen ook af van haar anti-depressiva. Wel komt ze eens per maand terug voor, zoals ze dat noemt: “een onderhoudsbehandeling.”

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld