Als “de blaadjes vallen”: angst en depressie

Nogal wat mensen krijgen als “de blaadjes vallen” gevoelens van depressiviteit of last van angsten. Het gebrek aan zonlicht kan een rol spelen. Ook de naderende feestdagen doen een duit in het zakje. Want vaak verergert de neerslachtigheid als het sinterklaas- en kerstfeest naderen.

Mensen denken dan vaak terug aan vroegere tijden, toen ze jonger waren. Toen iedereen die ze liefhadden er nog was. Het gemis van dierbaren is in deze tijd van het jaar vaak schrijnender dan anders.

Meer dan een miljoen Nederlanders heeft last van depressieve stemmingen in de herfst en winter. Bijna de helft van hen, lijdt aan winterdepressie. Mensen met een winterdepressie hebben extreem veel moeite om zich ergens toe te zetten. Ze voelen zich vaak somber, zijn prikkelbaar, in zichzelf gekeerd en voortdurend moe. Terwijl ze vaak wel veel slapen en eten. Mensen met angsten, depressieve klachten of een depressie krijgen vaak medicijnen. Zo is er bijvoorbeeld de behandeling van angsten met medicijnen als benzodiazepines of die van depressies met verschillende typen antidepressiva.

Maar de meeste mensen willen liever niet langdurig dat soort medicijnen slikken. Voor velen van hen is het daarom een uitkomst dat acupunctuur blijkt te werken bij angsten, bij depressieve klachten en bij (winter)depressies. Want acupunctuur door een deskundige acupuncturist als een acupunctuurartsarts, is heel veilig. Acupunctuur geeft nauwelijks bijwerkingen. Ja, je wordt er vaak wat soezerig van en gaat beter slapen. “Maar dat zijn van die bijwerkingen, die we allemaal wel willen” zei een patiënt laatst tegen me.

Ook raak je niet aan acupunctuur verslaafd. Een groot wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in een gerenommeerd vakblad voor psychiaters concludeert dat acupunctuur een effectieve behandeling bij depressie is. Verder bleek uit die studie dat acupunctuur de ernst van de depressie vermindert. U vraagt zich vast af, hoe het kan dat acupunctuur hierbij werkt? Welnu, enerzijds hebben we de verklaring uit de duizenden jaren oude Traditionele Chinese Geneeskunde. Daar is acupunctuur een belangrijk onderdeel van . Volgens de Chinese leer krijgt ieder mens bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid energie mee. Die is nodig om te kunnen leven en om actief te zijn. De energie die wij kregen, stroomt door ons lichaam via bepaalde energiekanalen: meridianen. Die meridianen staan met elkaar in verbinding én met onze organen en geest.

Soms ontstaat er een verstoring in de energiestroom in ons lichaam. Dat kan door factoren van buiten zijn, bijvoorbeeld door wind, kou, hitte, vocht, virussen of gebrek aan zonlicht. Maar ook door trauma's, overbelasting, hevige emoties of grote zorgen. Door de verstoring in ons lichamelijk energiepatroon, kunnen we last krijgen van een ziekteverschijnsel, bijvoorbeeld van angst of van een (winter)depressie.

Acupunctuur kan de harmonie herstellen in de energiestroom van ons lichaam. Zo kan ons lichaam weer in balans komen. Daardoor kunnen lichamelijke en psychische klachten verdwijnen. Anderzijds is er de Westerse wetenschappelijke verklaring. Mensen met angsten, depressieve klachten of een depressie blijken vaak een tekort te hebben aan een bepaalde stof: de neurotransmitter serotonine. Uit onderzoek blijkt dat acupunctuur de aanmaak stimuleert van o.a. de lichaameigen stoffen serotonine en adrenaline. Daardoor gaan mensen met angsten, depressie en depressieve klachten zich prettiger, levenslustiger en energieker voelen.

Overigens: de meeste patiënten vinden acupunctuur niet pijnlijk. Doordat ik superkleine en dunne naaldjes gebruik. Toch hoef je bij acupunctuur niet altijd naaldjes te gebruiken. Je kunt acupunctuur ook toepassen met pijnloze elektrische stroompjes, met laser of met druk van de handen.

Bron: [1]: Wang H, Qi H, Wang BS, Cui YY, Zhu L, Rong ZX, Chen HZ. | Is acupuncture beneficial in depression: a meta-analysis of 8 randomized controlled trials? | J Affect Disord. | 2008 Dec;111(2-3):125-34. Epub 2008 Jun 11.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld