Slapeloosheid, angst en stress

Veel mensen kampen normaal al met een slaaptekort. Maar door de crisis neemt de slapeloosheid toe. Dat merk ik bij mijn patiënten. Mensen maken zich zorgen over hun baan: heb ik die over een paar maanden nog wel, nu het zo slecht gaat in ons bedrijf? Of over hun pensioen dat volgend jaar zal dalen. Of over hun huis dat ze niet verkocht krijgen. Of dat zó in waarde gedaald is, dat ze de aanvulling op hun pensioen zien verdampen.

Bij mensen die te weinig slapen kan sprake zijn van gewichtstoename, geheugenproblemen en verminderde weerstand. Ze hebben een verhoogd risico voor diabetes en hoge bloeddruk. Er kunnen zelfs hartinfarcten optreden. Toch willen veel mensen niet aan de slaappillen omdat ze zijn bang voor de bijwerkingen of om eraan verslaafd te raken. In China weet dat acupunctuur goed kan helpen om slaap- en spanningsproblemen op te lossen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde komt dat omdat acupunctuur de energiebalans bij iemand herstelt. Daardoor krijgen klachten veel minder kans of verdwijnen. Westerse wetenschappers vermoeden daarentegen dat acupunctuur slaapklachten verhelpt, doordat acupunctuur de lichaamseigen productie van melatonine weer op het juiste peil brengt.

Melatonine is een slaaphormoon dat wij dagelijks aanmaken als we aan minder licht worden blootgesteld. Aan het einde van de dag als het donker wordt, gaan we melatonine produceren. Daardoor gaan we ons moe en slaperig voelen. Vervolgens worden we minder actief en gaan we ons voorbereiden op de nacht.

Naarmate we ouder worden, maken we steeds minder melatonine aan. Verder komt onze melatonine-productie onder druk te staan bij stress, door verstoringen van het natuurlijke dag-nacht-ritme, door kunstlicht, laat opblijven en wisselende slaaptijden.

Canadese wetenschappers hebben het effect gemeten van acupunctuur op angst en slapeloosheid. Ze publiceerden in 2004 de positieve resultaten in het gerenommeerde medische tijdschrift: “Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences”. De resultaten Wat bleek? De melatonine-aanmaak nam toe als mensen met acupunctuur werden behandeld. Tegelijkertijd verbeterde bij hen het in slaap vallen, het doorslapen, de totale slaaptijd en de kwaliteit van de slaap. Ook de gevoelens van angst en depressiviteit verminderden significant. In mijn praktijk behandel ik veel mensen met slaap-, stress- en angstproblemen. Ik merk dat acupunctuur vaak goed werkt. De meeste patiënten slapen al na één of twee behandelingen beter. Na zes tot acht behandelingen zijn de slaap-, angst- of spanningsproblemen vaak voor het grootste deel opgelost. In ons jachtige leven komen we natuurlijk vaak weer tal van spanningen tegen. Daarom komen veel mensen eens per jaar voor enkele “onderhoudsbehandelingen” terug.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld