Depressie en angst in de kersttijd

Nogal wat mensen krijgen als “de blaadjes gaan vallen” depressiviteit of last van angsten. Vaak verergert dit soort gevoelens als de kersttijd dichter bij komt.

Veel mensen denken dan bijvoorbeeld nog vaker terug aan degenen die ze verloren hebben. Gevoelens over vroegere, gelukkiger tijden nemen het dan vaak over. De lichtjes die overal zo vrolijk naar buiten schijnen, laten de gevoelens van verlatenheid alleen maar toenemen.

Depressies, angsten en dwanghandelingen zijn stoornissen die aan elkaar verwant zijn. Gelukkig is door het neurologische en psychiatrisch onderzoek van de laatste jaren duidelijk geworden dat we zelf de gestoorde functies van onze hersenen gedeeltelijk kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld door nieuw gedrag aan te leren en door nieuwe denkpatronen. Verder kunnen we angsten en depressies met veel verschillende psychologische en medicamenteuze behandelingen aanpakken. Zo is er bijvoorbeeld de behandeling van angsten met medicijnen als benzodiazepines of die van depressies met verschillende typen antidepressiva. Veel patiënten willen echter liever niet langdurig met dat soort medicamenten behandeld worden. Echter, je moet je wel realiseren, dat je niet zomaar kunt stoppen met een medicijn tegen angst of depressiviteit. Dat moet altijd in overleg met de huisarts of specialist gebeuren.

Nu is het voor veel mensen een groot geluk dat acupunctuur ook blijkt te werken tegen klachten van depressiviteit en angsten. Een recent, groot wetenschappelijk onderzoek van acht klinische studies met in het totaal bijna 500 patiënten, spreekt positief over de rol van acupunctuur bij de behandeling van depressies. De conclusie was dat acupunctuur een effectieve behandeling is en dat acupunctuur de ernst van de depressie kon verminderen. Enkele jaren geleden bleek ook al uit wetenschappelijk onderzoek dat acupunctuur de angst verminderde bij kinderen die een operatie ondergingen. Onlangs heeft een groep Amerikaanse anesthesisten aangetoond dat acupressuur tussen de wenkbrauwen een duidelijk meetbaar effect heeft. Terwijl een acupressuurpunt boven de wenkbrauw, een plaats waar geen acupunctuurpunt is, geen effect heeft.

De onderzoekers vonden het effect in een gecontroleerde studie met 52 kinderen tussen 8 jaar en 17 jaar. Na 30 minuten was de angst in de groep met de echte acupressuur minder geworden, en de angst in de groep met de nepacupressuur groter. Ik herken het succes van verschillende vormen van acupunctuur bij mensen met depressieve klachten en/of angsten.

Veel van mijn patiënten combineren hun gesprekstherapie of medicijnen met acupunctuur. Acupunctuur ondersteunt die therapieën. Vaak kan de dosering van de medicatie ook verminderen. Zelfs zie ik op de langere termijn dat mensen van de medicatie af komen. Zoals ik hierboven al zei: dat minderen of stoppen moet wel in overleg met huisarts of medisch specialist. Omdat acupunctuur ook een positief effect heeft op tal van verslavingen, is het “afkicken” van antidepressiva of anti-angstmiddelen met behulp van acupunctuur dan vaak ook heel goed mogelijk.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld