Rustiger kinderen (en tonijnen) door acupunctuur

Acupunctuur werkt duidelijk angstverminderend. Ook ooracupunctuur heeft dat effect. Enige jaren geleden publiceerden wetenschappers al een studie waaruit bleek dat ooracupunctuur de angst verminderde bij kinderen die een operatie ondergingen. Nu heeft een groep Amerikaanse anesthesisten aangetoond dat ook acupressuur bij angstige kinderen een duidelijk meetbaar angstverminderend effect heeft.

De onderzoekers vonden het effect in een gecontroleerde studie met 52 kinderen tussen 8 jaar en 17 jaar. Na 30 minuten was de angst in de groep kinderen met de echte acupressuur minder geworden. In de groep kinderen die met nep-acupressuur werd behandeld, was de angst juist groter geworden! De uitkomsten van deze wetenschappelijke studies laten zien dat echt niemand meer kan zeggen, dat acupunctuur wel werkt, maar dat het niet uitmaakt op welke punten van het lichaam je behandelt!

Ook tonijnen rustiger door acupunctuur
Er zijn inmiddels eveneens veel wetenschappelijke studies gepubliceerd, waaruit blijkt dat acupunctuur ook biologische effecten heeft bij dieren. Ik heb u de afgelopen tijd regelmatig daarover geïnformeerd. Onder andere berichtte ik u over een schildpad en een Deense dog die weer konden lopen na behandelingen met acupunctuur.

Overigens vroeg onlangs één van mijn patiënten of ik van plan was om ook dieren te gaan behandelen. Omdat ik over de goede effecten van acupunctuur bij dieren schreef. Nou neen, dat was ik niet van plan. Dat laat ik liever aan goed opgeleide dierenartsen over.

Ik schreef over de werkzaamheid van acupunctuur bij dieren om aan te geven dat acupunctuur beter werkt dan een placebo. Een placebo is een neppil of neptherapie. Door de positieve verwachtingen van de patiënt, kan zo’n neppil of neptherapie toch een positieve werking hebben. Het blijkt bijvoorbeeld dat in ons brein een stof wordt aangemaakt als we denken dat een pilletje gaat helpen. Overigens hebben alle medicijnen altijd ook een placebo-effect. Daarom moet een medicijn of een therapie beter werken dan het placebo-effect.

Echter bij dieren treedt er geen placebo-effect op. Dieren hebben immers niet dezelfde psychologische processen als mensen. Daarom vind ik wetenschappelijke studies naar de effecten van acupunctuur bij dieren zo mooi. Want acupunctuur krijgt vaak het verwijt dat het een placebo-therapie is. Dat mensen erin willen of moeten geloven. Dat acupunctuur dan pas werkt. Echter onderzoek bij dieren wijst uit dat dit niet het geval is.

Nu is er zelfs een bedrijf dat vissen met acupunctuur behandelt en wel om ze rustig te laten worden. Het Japanse bedrijf,The Osaka Planning Company, laat acupunctuur toepassen om tonijnen rustig te laten zijn tijdens het vervoer. Het bedrijf wil de vissen niet langer rustig houden met chemische middelen. Die middelen worden steeds duurder en zijn ook niet goed zijn voor de smaak van de vis. Het bedrijf stelt dat door acupunctuur het bloed van de vissen zuiverder wordt en het vlees een betere smaak krijgt. De punten op het lichaam van de tonijn waar de naaldjes moeten worden gezet, blijven overigens geheim. Wel wil de onderneming kwijt dat ze ook al experimenteert met makrelen. Het kalmerende en zuiverende effect op de vissen komt waarschijnlijk tot stand doordat de acupunctuur het lichaam stimuleert rustgevende stoffen te produceren. Dus: als tonijnen rustig van acupunctuur worden, dan wordt het toch moeilijk om van placebo (neptherapie) te spreken, nietwaar?

Mijn eigen ervaring is in elk geval dat patiënten met klachten van angst, stress, burn-out en depressiviteit vaak goed geholpen worden door acupunctuur. Het plezierige van acupunctuur is dat het ook naast reguliere therapieën ingezet kan worden. Je hoeft dus niet te stoppen met je medicatie, als je acupunctuur wilt gaan proberen. Wel zie ik dat medicatie vaak afgebouwd kan worden, naarmate we verder komen met de acupunctuurbehandelingen. Verder ontstaat door acupunctuur meer rust, energie en mentale ruimte voor eventuele gespreksbehandeling of psycho-therapie.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld