December-/winterdepressie

In de aanloop naar de decemberfeesten hoor ik van mijn patiënten verschillende geluiden. Veel mensen vinden het een reuze gezellige tijd.

Toch zijn er ook veel mensen voor wie de winter minder prettig is. Als de bladeren gaan vallen en de dagen korter worden, krijgen veel mensen last van een sombere stemming.

Daarnaast heb ik patiënten die de feestdagen vroeger, toen hun familie nog compleet was, heel plezierig vonden. Maar door het verlies van een of meer dierbaren, zijn de feestdagen niet meer wat ze waren.

Ook ken ik veel patiënten die juist niet zo’n leuke herinnering hebben aan de feestdagen bij hen vroeger thuis. Bij hen komen bij zoveel nadruk op de gezelligheid die er eigenlijk zou moeten zijn, herinneringen aan de onplezierige tijd van vroeger weer terug. Dit kan heel pijnlijk zijn.

Zoals bij de nu 57-jarige Johan van Dijk (gefingeerde naam). Ieder jaar begonnen zijn depressieve klachten zo half november. Achteraf begreep hij dat het rond de tijd was dat de Sint in het land aankwam. De klachten waren half februari weer “als vanzelf” verdwenen.

Naarmate hij ouder werd, kreeg hij steeds meer last van onderhuidse gevoelens van onbehagen in de wintertijd. Deze worden veroorzaakt door herinneringen aan de vervelende sfeer die hij thuis als kind had meegemaakt in de sinterklaas- en kersttijd.

Mensen met depressieve klachten blijken vaak een tekort te hebben aan de lichaamseigen stof serotonine. Uit modern wetenschappelijk onderzoek blijkt dat acupunctuur de aanmaak van serotonine stimuleert. Daardoor gaan mensen zich minder somber, neerslachtig en futloos voelen.

Al jaren komt Johan in de winter voor een aantal behandelingen bij mij langs. Hij voelt zich daardoor veel beter en ook slaapt hij dan goed. Mijn patiënten voelen nauwelijks iets van de behandeling. Meestal doezelen ze heerlijk weg op het verwarmde en comfortabele behandelbed .

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld