Acupunctuur voor kankerpatiënten

Kankerpatiënten krijgen vaak te maken met pijnen en met bijwerkingen van chemotherapie of bestraling. Zoals misselijkheid en braken, jeuk, een droge mond, neerslachtigheid, angsten, extreme vermoeidheid en slapeloosheid. Acupunctuur kan de kanker zelf niet genezen. Wel kan acupunctuur bijwerkingen van therapieën, zoals chemo en bestraling, verminderen of zelfs verhelpen. Ook kan acupunctuur pijnen en andere symptomen bestrijden.

Zoals bij mijn patiënt de heer Bakker. Zeventien jaar geleden zag ik hem voor het eerst. Hij was toen net 65 en er was longkanker bij hem geconstateerd. Meneer Bakker kwam enige tijd na zijn operatie bij me. Er leken geen uitzaaiingen te zijn. Uit voorzorg werd hij wel nabestraald. Vervolgens kreeg hij chemo-therapie. Van de bestraling kreeg hij vreselijke jeuk en van de chemo was hij telkens erg misselijk en ziek. Toen hij bij mij kwam, had hij al twee kuren gehad. Hij zag erg op tegen de volgende. Daarom ging ik hem voor en na elke chemokuur behandelen.

Het hielp hem wonderwel. Tijdens en na zijn volgende kuren ging het veel beter. Hij had nu alleen nog maar een licht zweverig gevoel in zijn hoofd: “net alsof ik gisteravond dronken ben geweest”. Maar het was een hele verbetering. De bijwerkingen bleven beperkt tot wat lichte vermoeidheid en dat “dronken” hoofd.

Meneer Bakker kwam goed uit de kuren. Maar zijn levenslust en energie waren aangetast. Omdat hij veel vertrouwen had gekregen in acupunctuur, kwam hij nogmaals bij mij langs. Na een behandeling of zes begon hij zich steeds beter te voelen. Hij sliep weer goed en zijn stemming was ook niet zo bedrukt meer.

Jarenlang kwam hij af en toe eens langs voor wat hij noemde: “mijn onderhoudsbeurt”. Want zijn energieniveau is blijvend aangetast door de noodzakelijke, maar heftige kankerbehandelingen. Het enige wat hem hielp was acupunctuur, zo vertelde hij me keer op keer.

Als hij ‘s winters drie maanden in Spanje zat, merkte meneer dat hij weer last kreeg van slapeloosheid en depressieve stemmingen. Gelukkig kon ik hem helpen aan een adres van een acupunctuurarts, vlakbij Benidorm.

Vorige week was meneer Bakker terug van zijn jaarlijkse overwintering in Spanje. Hij kwam even langs voor een “onderhoudsbehandeling”. Het gaat goed met hem en hij verzekerde me opnieuw: “komt door die naaldjes, doc!”

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld