Acupunctuur tegen de dieetterreur

Om de zo veel tijd is er weer een ander dieet in trek. Volgens veel van de dieetgoeroe’s moeten dikkerdjes: “leren denken als een dun of gezond persoon”. O, wee als dat niet lukt! Kennelijk is er iets ernstig mis met de mentale gesteldheid van de mens met enkele tot tientallen kilo’s te veel...

Onzin! De traditionele Chinese geneeskunde ziet meer of minder overgewicht als een gevolg van een verstoring in iemands voedselverbranding en stofwisseling. Ook kan de behoefte van het lichaam aan voedsel uit balans zijn. Als het een persoon niet goed lukt om af te vallen, is deze dus geen “slappeling” of “ruggengraatloos”. Deze persoon heeft echter een serieus probleem en wel met zijn energiehuishouding. Acupunctuur kan helpen de energiebalans te herstellen, waardoor mensen op een gezonde manier als vanzelf gewicht gaan verliezen.

Daarnaast horen we tegenwoordig veel over: “omega-3 vetzuren”, “vitaminen”, “vezels” en “cholesterol”. We worden ermee bedolven in de supermarkt, op tv, op verjaardagen en tijdens het kerstdiner.

Er is dus veel aandacht voor gezondheid en goede voeding. Toch lijkt het alsof we meer dan ooit in verwarring zijn over wat we moeten eten. Volgens de Amerikaanse schrijver Michael Pollan, is dit logisch. Hij schreef de bestseller “Een pleidooi voor echt eten”. Pollan vindt dat we ten prooi zijn gevallen gevallen aan het “nutritionisme”. Zoals alle –ismen is het nutritionisme een ideologie. Een van de onderdelen van deze ideologie is dat niet het voedsel zelf centraal staat, maar de voedingsstof. We spreken vaak niet meer over aardappelen, brood, boontjes, worteltjes en karnemelk. Wel hebben we het vooral nog over “vezels”, “anti-oxidanten” en “verzadigd vet”. Zo brengen we eten terug tot slechts een biologische aangelegenheid. Op die manier gaan we voorbij aan andere elementen die aan het nuttigen van voedsel vastzitten, zoals genot en samen zijn. Genieten mag niet meer, want dan lijk je een “vreetzak” die zichzelf niet in de hand heeft. Gezamenlijk en rustig tafelen staat onder druk, want iedereen is druk met zijn eigen, individuele dieet, met of zonder repen en zakjes... De steeds beperktere kijk op voeding heeft de meesten van ons echter niet het geluk of de gezondheid gebracht, die we ons wensen. Overgewicht en suikerziekte komen immers steeds meer voor.

Wat kan acupunctuur nu bijdragen aan het bereiken van een betere gezondheid en een gezonder gewicht? Omdat je met acupunctuur de energiehuishouding bij iemand aan het herstellen bent, gaat deze steeds beter in zijn of haar vel zitten. Iemand voelt zich energieker, prettiger en beter gemutst. Spanningen en gevoelens van stress nemen af. Tegelijkertijd neemt het hongergevoel en de zin in eten sterk af. Waardoor het afvallen bijna als vanzelf gaat.

Veel mensen die zichzelf te zwaar vinden, zijn bij mij onder behandeling om enkele tot tientallen kilo’s te verliezen. Ik behandel meestal met praktisch pijnloze, klassieke acupunctuur. Aan het einde van de behandeling plaats ik enkele piepkleine en praktisch onzichtbare gouden bolletjes in de oren. Mensen kunnen daar enkele malen per dag zelf op drukken. Hierdoor stimuleren ze zelf bepaalde acupunctuurpunten in hun oren. Acupunctuurpunten die hun energiebalans reguleren en die de overmatige zin in eten of het hongergevoel verminderen.

Natuurlijk is daarnaast lichaamsbeweging erg heilzaam. Dagelijks je hartslag een half uurtje tussen de 120 en 140 brengen, doet wonderen: voor je conditie, je verbranding en spijsvertering, je humeur en (vermoedelijk) tegen dementie. Of je nu wandelt, fietst, je uitleeft op een hometrainer, op de schaats of aan Nordic walking doet, dat maakt niet uit.

Ik vertel mijn patiënten altijd dat ze niet een of ander dieet hoeven te volgen. Het mag natuurlijk wel, maar het is niet nodig. Want door acupunctuur ga je als vanzelf minder eten. Belangrijk is, dat je vooral dat eet waar je samen met je partner, andere gezinsleden, vrienden of collega’s van kunt genieten. Laat eten een moment van gezelligheid zijn. Zorg ervoor dat eten een moment van samenzijn is. Dat het eten er lekker uitziet en goed smaakt. We eten immers niet alleen om in leven te blijven. Maar juist ook om gezamenlijk het goede van het leven te beleven.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld