Diabetes en overgewicht

Diabetes is een aandoening die veel voorkomt. In de laatste twintig jaar is het aantal patiënten verdrievoudigd. Deze toename wordt voor een groot deel veroorzaakt door het steeds vaker voorkomende overgewicht, dat velen van ons bedreigt. Diabetes is een gevolg van een slecht functionerende alvleesklier. Na het eten van koolhydraten stijgt het glucosegehalte in het bloed. Glucose is een suiker. De glucose komt in de bloedbaan en in de lichaamscellen. In die cellen wordt de glucose omgezet in energie. De alvleesklier produceert intussen het hormoon insuline. Insuline is nodig om de glucose in het lichaam te kunnen omzetten in energie. Als iemand diabetes heeft, maakt de alvleesklier weinig of geen insuline aan. Daardoor heeft iemand te weinig energie.

Er zijn twee typen diabetes: 1 en 2. Type 1 doet zich voor wanneer het lichaam (vrijwel) geen insuline meer aanmaakt. De oorzaken zijn nog niet geheel duidelijk. Er zijn in Nederland ongeveer 50.000 mensen met dit type diabetes. Type 2 diabetes komt voor bij zo’n 300.000 mensen in Nederland. Het lichaam maakt dan te weinig insuline aan en/of de insuline werkt niet goed. Meestal manifesteert type 2 zich na het veertigste levensjaar, vandaar de naam: ouderdomssuiker. Deze vorm ontwikkelt zich vaak langzaam. Hierdoor en doordat de klachten veel oorzaken kunnen hebben, kan het lang duren voordat de diagnose wordt gesteld. Type 2 zal zich eerder voordoen bij mensen die een zittend leven lijden en die te zwaar zijn. Een aantal type 2-patiënten is in staat de ziekte onder controle te houden via het volgen van een dieet. Ongeveer de helft van de diabetici is aangewezen op medicijnen, zo’n 30% heeft naast een dieet insuline-injecties nodig. Klachten van type 1-patiënten zijn extreme zwakte en gewichtsverlies. Bij type 1 en 2 is een aantal klachten vergelijkbaar: onlesbare dorst; grotere eetlust; veel plassen; vermoeidheid; wazig zien; tintelingen en gevoelloosheid in handen en voeten; jeuk rond geslachtsdelen en witte vloed. Als u vermoedt dat u diabetes hebt, ga dan zo snel mogelijk naar uw huisarts.

Wat kan acupunctuur doen voor diabetici? De arts-acupuncturist kan bepaalde acupunctuurpunten stimuleren met een bepaalde techniek. Zo kan hij de alvleesklier stimuleren tot een (iets) betere werking. Ook kunnen acupunctuurbehandelingen het lichaam van een diabeticus helpen de wel geproduceerde insuline beter te benutten. Verder kunnen behandelingen met acupunctuur een bijdrage leveren aan gewichtsvermindering. De arts-acupuncturist stimuleert dan weer andere acupunctuurpunten op een andere wijze, met een andere techniek. Zodat het afvallen kan vergemakkelijken en versnellen. Acupunctuur bestrijdt niet alleen het hongergevoel, maar ook bevordert het de stofwisseling.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld