Huilbaby’s, faalangst, ADHD en andere ‘kinderklachten’

Baby’s, peuters, kleuters, maar ook wat oudere kinderen en pubers, reageren vaak opvallend goed en snel op een acupunctuurbehandeling. Dat heeft te maken met het feit dat hun energiesysteem nog zuiver en volop in ontwikkeling is. Hierdoor zijn veel klachten en aandoeningen dikwijls heel goed te behandelen met acupunctuur.

Wanneer acupunctuur bij kinderen?

Bij (jonge) kinderen zijn het afweer- en spijsverteringssysteem nog in ontwikkeling. Daardoor zijn ze ontvankelijker voor negatieve invloeden van buitenaf. Bij sommige kinderen worden de klachten chronisch. Bij een aantal veel voorkomende problemen bij (jonge) kinderen kan een acupunctuurbehandeling dikwijls veel verlichting, en vaak zelfs genezing brengen. Zo kunnen allergie- en astmatische klachten, buikpijn en (andere) stressklachten, maar ook chronische verkoudheid en oorontsteking vaak opgelost worden. Ook bij klachten die meer met het gedrag van een kind te maken hebben, kan een acupunctuurbehandeling vaak helpen. Denkt u daarbij aan angsten, bedplassen, druk, nerveus gedrag (ook ADHD), faalangst, slecht slapen en nachtmerries. Bij huilbaby’s biedt acupunctuur ook vaak uitkomst.

De behandeling

Bij kinderen, ook bij pubers, gebruik ik in principe geen naaldjes. Ik masseer bepaalde acupunctuurpunten zachtjes of drukt deze voorzichtig aan. Tijdens een behandeling kan het kind meestal gewoon op de schoot van vader of moeder blijven zitten. Ouders leren hun kind te helpen Als een ouder dat wil, leer ik hem of haar altijd enkele technieken uit de acupressuur aan. Dat is acupunctuur maar dan met zachte druk (pressuur) van handen en duimen. Ik leer vader of moeder bepaalde acupunctuurpunten zachtjes te masseren of aan te drukken. Bijvoorbeeld: als vader ’s avonds voor het slapen altijd een liedje voor het kind zingt, dan kan hij tegelijkertijd zachtjes bepaalde acupunctuurpunten aandrukken.

Wetenschap en WHO: acupunctuur werkt

Moderne wetenschappelijke studies tonen aan dat acupunctuur bij tal van aandoeningen goed werkt, ook bij veel 'kinderklachten.' Op basis daarvan publiceerde de WHO (World Health Organisation van de VN) een lijst met meer dan 100 aandoeningen waarvoor ze acupunctuur aanbeveelt. Onder andere staan allergie, angst, keelpijn, oorpijn en slaapproblemen op die lijst. Acupunctuur kan gegeven worden naast westerse medicatie of andere therapieën Vaak kan door acupunctuur de hoeveelheid medicijnen die een kind gebruikt, worden teruggedrongen. Maar als stoppen of minderen van medicatie onverantwoord is, kan ik een kind toch met acupunctuur behandelen. Acupunctuur doet zijn werk, ook samen met gangbare therapieën.

Acupunctuur: nauwelijks bijwerkingen

Een groot voordeel van acupunctuur is dat het nagenoeg geen bijwerkingen heeft. Bovendien heeft het een preventieve werking. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand en het stimuleert de levenslust van grote en kleine mensen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld