Acupunctuur werkt vaak heel goed bij hoofdpijn en migraine

Acupunctuur helpt tegen hoofdpijnen, onder meer bij migraineaanvallen. Dat concludeert een groep Duitse onderzoekers van de Technische Universiteit van München in een groot onderzoek dat ze in januari 2009 publiceerden.

Deze Duitse artsen hebben zich gespecialiseerd in onderzoek naar de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen. Ze hielden meer dan 33 studies naar de effectiviteit van acupunctuur bij hoofdpijn tegen het licht. Hierbij waren meer dan 6300 hoofdpijn- en migrainepatiënten betrokken. De wetenschappers analyseerden studies waarbij acupuncturisten minstens acht weken achter elkaar patiënten behandelden om hoofdpijnen en migraine te verminderen. Ze bekeken of acupunctuur een extra bijdrage kon leveren aan pijnstilling. Zij deden dit in opdracht van de gerenommeerde Cochrane groep, een Brits onderzoeksinstituut dat medische studies kritisch bekijkt.

De onderzoekers stelden vast dat acupunctuurbehandelingen effect hebben. Dat bij hoofdpijn en migraine de pijnen door acupunctuur inderdaad afnemen. Tegelijkertijd geeft acupunctuur geen of slechts zeer onschuldige en zelfs prettige bijwerkingen. Zoals meer energie, beter slapen en een gevoel van ontspanning. In een ander onderzoek van januari 2009 gaf de Cochrane groep ook al aan dat acupunctuur effectief is bij de behandeling van spanningshoofdpijn.

De onderzoekers vinden dat patiënten altijd de mogelijkheid geboden moet worden om ook voor acupunctuur te kiezen. Dat is een doorbraak! Want met name het Cochrane-instituut was altijd zeer kritisch als het ging om onderzoek naar alternatieve of complementaire geneeswijzen. Ik noem acupunctuur liever een complementaire (aanvullende) geneeswijze. Omdat acupunctuur uitstekend te combineren is met reguliere medicijnen en therapieën. Je hoeft dus niet met een reguliere therapie of medicatie te stoppen, om ervoor te zorgen dat acupunctuur zijn werk kan doen.

Maar even terug naar het onderzoek: De onderzoekers konden moeilijk bepalen of het uitmaakte waar je de naalden precies moest plaatsen. Het leek erop of de exacte plaats van minder belang was dan dat er geprikt werd. De reden daarvan lijkt mij nogal duidelijk. Je zet per behandeling namelijk altijd een aantal naaldjes. Overigens zijn deze zo klein dat een patiënt ze nauwelijks voelt. Onderzoek naar de specifieke werking per naaldje is echter vrij lastig. Ook omdat patiënten in de controlegroep op nepacupunctuurpunten geprikt zouden moeten worden. Echter dat gaat vaak mis. In veel gevallen worden toch vaak ook actieve acupunctuurpunten aangeprikt bij patiënten in de groep die eigenlijk alleen nepacupunctuur zou moeten krijgen.

In december 2008 bewees een bekende acupunctuur onderzoeker, professor Kapchuk, dat acupunctuur op de echte acupunctuurpunten duidelijk een specifiek signaal doet ontstaan ín de hersenen. Anders dan bij placebo- oftewel nep-acupunctuur.

In het recente verleden is er meer onderzoek gedaan naar de effecten in de hersenen van het stimuleren van echte acupunctuurpunten. Deze onderzoeken laten ook zien dat het stimuleren van echte acupunctuurpunten een ander effect in de hersenen geeft dan het stimuleren van nep-acupunctuurpunten. Bij het inzetten van beeldvormende technieken, bijvoorbeeld MRI, blijken echte acupunctuurpunten wel degelijk een specifiek effect in de hersenen te geven.

Maar dit is een academische discussie. Laten we even praktisch zijn. Wat betekenen deze resultaten voor de behandeling van u, van de patiënt? Het belangrijke nieuws is, dat acupunctuur nu ook volgens het prestigieuze en traditioneel ingestelde Cochrane-instituut effectief is bij hoofdpijnklachten en migraine! Daarnaast geeft acupunctuur nauwelijks tot geen nare bijwerkingen!

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld