Acupunctuur: kan verslavende opioïde pijnstillers vervangen

De 90-jarige mevrouw Van Esch zit sinds anderhalf jaar in een verpleegtehuis. Ze kon niet meer voor zichzelf zorgen nadat ze was gevallen.

Ze heeft last van artrose in haar knieën en van verschrikkelijke rugpijnen door ingezakte ruggenwervels.Tegen de helse pijnen kreeg ze oxycodonpillen en fentanylpleisters: opioíden. Dat zijn heel sterke pijnstillers op basis van opium. Nu was het opmerkelijke: na enige tijd werden de pijnen steeds heviger. Daarnaast was mevrouw bang om te vallen. Ze was namelijk voortdurend: ‘beverig in d’r benen,’ zoals ze het noemde. Verder was ze vaak duizelig. Als ze ‘s morgens opstond, ging het nog wel, maar een minuut of 20 na het eerste oxycodon-pilletje begon het weer op te zetten. Daarnaast had mevrouw het idee dat ze zwaar verslaafd was geraakt aan die pillen. Nu vond ze dat niet zo’n probleem: ‘op mijn leeftijd maakt dat toch niks meer uit.’ Toch was ze zelf begonnen met minderen van de pijnstillers. Eerst had ze de fentanylpleisters ‘afgeschaft.’ Ook de oxycodon had ze gaandeweg teruggebracht. Ze deed dit in samenspraak met de verpleeghuisarts. Wel hadden ze een veiligheidsklep ingebouwd.

Met haar dochter kwam ze de eerste tijd naar me toe voor een tiental behandelingen: tegen de ontwenningsverschijnselen en de pijn. Dat hielp! Het Eindhovens Dagblad schreef 11juni jl. over een onderzoek dat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat doen: of een combinatie van medicinale cannabis en zware opioïde pijnstillers patiënten met chronische pijn in spieren en bindweefsel helpt.. Hoofdonderzoeker professor Albert Dahan:“Deze pijnstillers zijn bij langdurig gebruik verslavend en geven vervelende bijwerkingen zoals sufheid, misselijkheid en obstipatie. Wij denken dat je minder oxycodon hoeft voor te schrijven als je patiënten ook de mogelijkheid geeft om medicinale cannabis te gebruiken.”

Weten wat acupunctuur voor u kan betekenen? Neem direct contact met ons op!

Het ministerie van Volksgezondheid liet weten dat medicinale cannabis misschien een alternatief kan zijn voor opioïden. Wellicht is het een idee dat het ministerie ook eens met de wetenschappelijke artsenorganisaties voor acupunctuur, de NAAV en de WAVAN, gaat praten? Van acupunctuur is namelijk al lang aangetoond dat het werkt bij o.a. ernstige pijn- en ontstekingsklachten.

N.B.Om privacyredenen is de naam van de patiënte gefingeerd.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld