Acupunctuur en griep

U heeft het vast gemerkt. De herfst is in volle gang en dus worden we weer sneller verkouden en we krijgen eerder griep.

De oude Chinese geneesheren van duizenden jaren geleden zijn de grondleggers van de traditionele Chinese geneeskunde zoals die heden ten dage in China nog steeds wordt uitgeoefend. In alle ziekenhuizen in China, vindt je bijvoorbeeld een acupunctuurafdeling en een kruidenapotheek.

Volgens de Chinese geneeskunde hebben we allemaal levensenergie. Dit noemen we de “Qi”. Een onderdeel van deze levensenergie, is de energie die voor de verdediging, de afweer, van ons lichaam zorgt. Een van de doelen van die “afweer-Qi” is, het lichaam te beschermen tegen schadelijke virussen van buitenaf. Zodat we bijvoorbeeld minder gemakkelijke griep krijgen of verkouden worden. Echter ons lichaam kan zich soms niet goed verweren tegen die aanvallers van buitenaf. Vooral als onze “afweer-Qi” niet goed werkt of tijdelijk wat zwakker is. Wanneer staat onze “afweer-Qi”, ons immuunsysteem, nu onder druk en functioneert het minder effectief? De oude Chinezen gaven dezelfde oorzaken aan die we in de westerse geneeskunde ook kennen, zoals te hard en/of te veel werken, onregelmatig en/of de verkeerde dingen eten of emotioneel gestresst zijn.

Echter, we kunnen ook ziek worden als de kracht van de ziekteverwekker simpelweg groter is dan onze “afweer-Qi”. We worden dan aangevallen door een kracht die sterker is dan ons immuunsysteem. Dan verliezen we het gewoon. Echter, hoe sneller we ons lichaam kunnen ondersteunen met het versterken van de “afweer-Qi”, des te sneller zullen we genezen van de infectie.

Met acupunctuur kunnen we de verdediging van ons lichaam mobiliseren. Acupunctuur zet ons lichaam aan om de ziekteverwekker te verdrijven. Ons lichaam hervindt dan de kracht om de symptomen van verkoudheid of griep te verlichten. Daarbij begint het herstelproces vrijwel direct.

Wilt u ook snel van uw griep of verkoudheid af?

Verschillende van mijn patiënten zijn mensen die het zich niet kunnen veroorloven om verkouden te zijn of griep te hebben. Sommigen hebben een verantwoordelijke baan en anderen een eigen onderneming. Weer anderen dragen zo veel verantwoording in hun zorgtaken dat ze niet gemist kunnen worden. Of dat ze anderen niet mogen “aansteken”. Daarnaast zie ik ook steeds vaker mensen die zich preventief willen laten behandelen. Grofweg zie ik twee groepen patiënten die dat willen. De ene groep bestaat uit gezonde mensen in de kracht van hun leven. Mensen die hun verantwoordelijkheden in werk, zorg of gezin zo groot vinden, dat ze de kans op ziek worden, zo klein mogelijk willen maken.

De andere groep bestaat uit mensen waarvan het afweersysteem niet zo sterk (meer) is. Bijvoorbeeld oudere mensen die een steeds kwetsbaardere gezondheid hebben. Maar ook mensen die een ernstige ziekte hebben of daarvan herstellende zijn. Of mensen die een zware operatie achter de rug hebben of zware behandelingen als chemo of bestraling ondergaan. Bij deze laatste patiënten, werk ik overigens ook altijd aan de eventuele misselijkheid als gevolg van de behandelingen. Verder willen veel kankerpatiënten, hartpatiënten en mensen die een beroerte hadden, vaak preventief worden behandeld en hun afweersysteem versterkt zien. Overigens werk je bij patiënten die een beroerte hadden, tegelijkertijd aan het verminderen van de restverschijnselen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld