Mijn werkvakantie in China

Net als elke dokter moet ik ieder jaar bijscholen. Ik doe dat graag in China want daar ligt de oorsprong van de acupunctuur. Al meer dan 3000 jaar beoefenden Chinese geneesheren acupunctuur.

Peking is de hoofdstad van China. Nanjing is de zusterstad van Eindhoven. In beide steden hebben belangrijke universiteiten samen met de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) van de Verenigde Naties onderzoekszoeks- en opleidingscentra opgezet. Daar doen wetenschappers onderzoek naar de werking en de effectiviteit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Acupunctuur is een belangrijk onderdeel van de TCM. Dus ook naar de werking en effectiviteit van acupunctuur verrichten de onderzoekers veel wetenschappelijke studies. Daarnaast schoolt de wetenschappelijke staf artsen uit de hele wereld bij in TCM en het bijzonder in de acupunctuur.

Afgelopen week kwam ik terug van mijn jaarlijkse (werk)vakantie. Vorig jaar liep in twee weken mee in het WHO-centrum voor TCM aan de universiteit van Peking. Dit jaar bezocht ik o.a. de universiteit van Nanjing.

Ze werken in het ziekenhuis van Nanjing zoals we dat in Nederland ook zouden moeten doen. Als patiënt kom je de polikliniek binnen en je krijgt een consult van een medisch specialist. Deze dokter diagnosticeert op de westerse én op de traditionele Chinese manier. Vervolgens krijg je de beste therapie voorgeschreven. De dokter kan een recept uitschrijven voor een Westers of een Chinees geneesmiddel. Vaak is het een combinatie van beide. Ook kan de dokter een aantal acupunctuurbehandelingen voorschrijven.

Om u een idee te geven van de schaal waarover we praten: dagelijks bezoeken 10.000 mensen de poliklinieken van dit hospitaal! Nanjing heeft dan ook maar liefst 8 miljoen inwoners. De levensverwachting van mannen is 75,1 jaar en die van vrouwen is 80,1 jaar. Deze cijfers benaderen die van ontwikkelde landen zoals Nederland. Terwijl China, ondanks de enorme economische groei, toch nog steeds een ontwikkelingsland is. De overgrote meerderheid van de bevolking verdient niet meer dan 300 euro per maand.

Mijn gastheer in Nanjing was dokter Wang. Hij is universiteitsdocent en acupuncturist. Dokter Wang verklaart het succes van de gezondheidszorg in Nanjing uit de samenwerking tussen de westerse en de Chinese geneeskunde.

Misschien ligt hierin één van de oplossingsrichtingen voor onze gezondheidszorg- en vergrijzingproblemen? Want door een betere samenwerking tussen westerse geneeskunde en TCM, neemt de kwaliteit van de gezondheidszorg toe.

Wetenschappers hebben verder in tal van onderzoeken aangetoond dat inzet van acupunctuur vaak veel goedkoper is dan veel reguliere therapieën. Zo zou een betere samenwerking ook de kosten van de gezondheidszorg positief kunnen beïnvloeden!

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld