Artrose en meneer Berends

Meneer Berends kwam een jaar geleden voor het eerst op mijn spreekuur. Hij was op dat moment 50 jaar oud en altijd gezond geweest. Totdat hij een half jaar daarvoor van een keukentrapje viel. Meneer Berends was gordijnrails aan het ophangen in de studentenkamer van zijn in Utrecht studerende dochter. Hij verstapte zich even en viel tegen de ijzeren kast die deel uit maakte van de standaarduitrusting van de studentenkamer. Het was een harde klap. Meneer Berends kwam met zijn hoofd en zijn nek heel ongelukkig tegen de zijkant van de kast aan. Hij raakte door de klap zelfs even buiten bewustzijn.

Toen hij weer enigszins tot zijn positieven was gekomen, ging hij verder met het in orde maken van de kamer van zijn dochter. In eerste instantie vond hij namelijk dat de schade wel meeviel. Hij had wat blauwe plekken, een stijve nek en wat hoofdpijn. Maar die hoofdpijn was met een aspirientje snel weggetrokken.

De weken erna begon meneer Berends echter steeds meer last te krijgen van zijn nek. Hij bleef een zeurende, aanhoudende pijn voelen, soms afgewisseld door steken. Hij kon niet meer achterom kijken wat vooral bij autorijden erg lastig was. Zijn huisarts liet foto's maken. Daardoor kon deze de diagnose artrose stellen.

Artrose is de een vorm van reuma. Veel mensen weten dat niet. Maar het is zelfs de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland lijden ruim 650.000 mensen aan artrose. Bij artrose gaat het kraakbeen in een of meer gewrichten steeds meer in kwaliteit achteruit. Het kraakbeen kan op den duur zelfs verdwijnen. Artrose komt bij de meeste mensen voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen.

Bij mensen boven de 55 jaar is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening. Tegelijkertijd zijn er in ons land ongeveer 25.000 mensen tussen de 25 en 44 jaar, die last hebben van artrose.`

Vaak denken mijn patiënten dat artrose ‘gewoon’ slijtage is en dat er niets aan te doen is. Dit is een misverstand. Wel zijn de oorzaken van artrose ons medici nog grotendeels onbekend. Verder weten we niet waarom sommige mensen al jong artrose krijgen en anderen niet.

Omdat artrose een pijnlijke en soms invaliderende ziekte is, investeert een stichting als het Reumafonds veel geld in onderzoek naar de oorzaken, naar het verloop en naar een betere behandeling van artrose. Dat is heel prima want natuurlijk vraagt meneer Berends zich af hoe die artrose bij hem is ontstaan. Is het een gevolg van die val? Het lijkt onwaarschijnlijk, maar, zoals gezegd, wij medici weten dat gewoon nog niet.

Wat men in China al wel honderden jaren weet, is dat de pijnen bij de meeste reumatische aandoeningen goed te behandelen zijn met acupunctuur. Ook de pijnen bij artrose kunnen we met acupunctuur vaak tot een minimum beperken. Veel van mijn patiënten geven zelfs aan een langere periode totaal pijnvrij te zijn. Ook hebben de meeste patiënten geen last meer van de ontstekingen die bij artrose voor kunnen komen. Net als bij reumatoïde artritis, waar ik het de vorige keren met u over had, kunnen ook ontstekingen met acupunctuur effectief worden aangepakt. U vraagt zich vast af hoe dat kan. Welnu, Westers wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het lichaam bij een acupunctuurbehandeling lichaamseigen pijnstillers en ontstekingsremmers aan gaat maken. Daardoor regelt het lichaam als het ware zijn eigen pijnstilling en remt het zijn eigen ontstekingen.

Meneer Berends had een kennis met reumatoïde artritis. Van deze kennis hoorde hij dat acupunctuur hem zo goed had geholpen. Daarom kwam meneer Berends eens bij mij langs: “want baat het niet, het schaadt ook niet”.

Meneer Berends was na de eerste zes acupunctuurbehandelingen praktisch pijnvrij. Ook had hij geen last meer van ontstekingen. Natuurlijk is hij met zes behandelingen niet levenslang van zijn artrose af. Daarom komt hij af en toe langs voor enkele “onderhoudsbehandelingen”, vooral tegen de pijn.

Verder raadde ik meneer Berends aan om naast de acupunctuurbehandelingen glucosaminesulfaat te gaan slikken. Glucosaminesulfaat is een voedingssupplement dat bij de apotheek en de drogist vrij verkrijgbaar is. Er zijn wetenschappelijke studies die aantonen dat glucosaminesulfaat ervoor zorgt dat de kwaliteit van het nog aanwezige kraakbeen niet verder verslechtert.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld