Acupunctuur en reuma

Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal reumatische aandoeningen. Voor de meeste reumatische aandoeningen kan acupunctuur een goede aanvulling op de reguliere therapie zijn. U vraagt zich natuurlijk af: “hoe is dat nou mogelijk?”. Welnu, dat is mogelijk omdat je met acupunctuur pijnen kunt stillen en ontstekingen kunt remmen. Vandaag wil ik het met u hebben over een bepaald type reuma: reumatoïde artritis ook wel gewrichtsreuma of RA genoemd. Bij dit type reuma is het gewrichtsslijmvlies ontstoken. De ontsteking ontstaat door een storing in het immuunsysteem van de RA patiënt.

Wetenschappers kennen de precieze oorzaak van gewrichtsreuma nog niet. Ze weten wel dat het immuunsysteem van een RA patiënt, gezond gewrichtsweefsel aanziet voor “vreemd”. Daarom valt diens immuunsysteem het eigen gewrichtsweefsel aan. Dat doet het immuunsysteem door ontstekingscellen te produceren. Met als gevolg: ontstekingen in en beschadigingen van het aangevallen gewricht. Ongeveer 80% van de RA patiënten heeft antistoffen tegen het eigen lichaam in het bloed. Dit zijn de zogeheten reumafactoren.

De ontstekingen veroorzaken pijn, stijfheid, roodheid, zwellingen en soms onderhuidse knobbels, vaak in en rond de gewrichten. Dat komt doordat het ontstoken slijmvlies het onderliggende bot en het kraakbeen binnengroeit. Zo tast dit ontstoken slijmvlies het bot en het kraakbeen aan. Hierdoor vervormt het gewricht.

Gewrichtsreuma is in veel gevallen chronisch en nog niet te genezen. Het doel van de reguliere behandelingen is dan ook het bestrijden van de ontstekingen. En het zorgen dat de gewrichten zo goed mogelijk in conditie blijven.

De reguliere behandeling bestaat vaak uit het toedienen van medicijnen. Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels gebleken dat acupunctuur vaak ook heel effectief kan zijn bij verschillende reumatische aandoeningen. Het fijne van acupunctuur is dat je niet hoeft te stopen met de reguliere therapie, als dat onverantwoord is. Acupunctuur kan bijvoorbeeld aanvullend ingezet worden als pijnstillende en ontstekingsremmende therapie.

Wat veel patiënten ook plezierig vinden, is dat acupunctuur geen pijn doet. Nogal wat mensen denken dat je erg moedig moet zijn om aan acupunctuur te beginnen. Dat is niet zo. De naaldjes zijn zo klein dat je ze niet of nauwelijks voelt, als ze kundig worden aangebracht.

Daarnaast heeft acupunctuur geen vervelende bijwerkingen. De belangrijkste “bijwerking” die mijn patiënten ervaren en die ook in de wetenschappelijke literatuur beschreven wordt, is dat je van acupunctuur zo heerlijk ontspannen raakt. Mijn patiënten zijn vaak verbaasd omdat: “ik van de behandeling zo lekker soezerig wordt”. Veel patiënten vallen tijdens de behandeling namelijk in slaap of dommelen heerlijk weg. Een patiënt ligt dan ook op een heerlijk zacht en verwarmd bed terwijl op de achtergrond een passend muziekje klinkt.

U vraagt zich waarschijnlijk af: “hoe kan dat nou?” of: “Hoe werkt die acupunctuur nu eigenlijk?” U vraagt zich misschien ook af of acupunctuur nou eigenlijk een soort “hocus, pocus” is. Of u denkt: “het zal wel werken, maar dan moet je ervoor open staan of erin geloven”. Welnu, u hoeft er niet in te geloven en er ook niet voor open te staan. Acupunctuur werkt gewoon of je er nu in gelooft of niet. Dat is de laatste jaren door steeds meer wetenschappelijke studies aangetoond. Er is inmiddels ook een westerse wetenschappelijke verklaring voor de werking acupunctuur. Dat is de volgende: je beïnvloedt met acupunctuur het lichaam van een patiënt zó dat het lichaam lichaamseigen pijnstillers aan gaat maken, zogeheten endorfinen. Door endorfinen kunnen pijnen sterk afnemen en vaak zelfs helemaal verdwijnen. Daarnaast stimuleer je het lichaam van de patiënt om lichaamseigen ontstekingsremmers aan te maken: corticosteroïden. Corticosteroïden remmen ontstekingen af of laten ontstekingen zelfs verdwijnen.

Ikzelf gebruik vaak een combinatie van verschillende vormen van acupunctuur. Ten eerste de klassieke acupunctuur met de minuscule, praktisch pijnloze naaldjes. Meestal gebruik ik tussen de acht tot tien van die kleine naaldjes. Dus niet zoveel en niet zulke grote als in de tv-reclame van die verzekeringsmaatschappij. Verder zijn de naaldjes wegwerpnaaldjes, dus steriliteit is gewaarborgd.

Naast de klassieke acupunctuur gebruik ik ook laseracupunctuur, neuro-acupunctuur, electro-acupunctuur en ooracupunctuur. Laseracupunctuur zet ik vaak in als mensen bang zijn voor naaldjes. Neuro-acupunctuur pas je toe op de schedel. Dat doe ik vooral bij hoofdpijnen, migraine, na een herseninfarct en bij veel neurologische aandoeningen. Bij elektro-acupunctuur stimuleer je enkele acupunctuurpunten direct via de huid met een heel licht stroompje, dat overigens nauwelijks voelbaar is. Ook kun je met electro-acupunctuur de naaldjes van de klassieke acupunctuur telkens even kort stimuleren. Dat kan de werking vergroten.

Ooracupunctuur pas ik vooral toe bij stoppen met roken en bij afvallen. Ik gebruik dan vaak heel kleine “verblijfsnaaldjes” of kleine gouden bolletjes. Die kunnen wel een week blijven zitten. Telkens als de patiënt zin krijgt in roken of in “snacken en snaaien”, kan hij of zij het naaldje of bolletje even stimuleren. Dan is de zin in roken of eten snel weer weg. Veel mensen weten niet dat acupunctuur zo veel goed kan doen bij allerlei reumatische aandoeningen, zoals gewrichtsreuma, en bij veel soorten begrepen en onbegrepen pijn- en ontstekingsklachten. Ik vind dat spijtig vanwege de onnodige pijnen die mensen dikwijls lijden. Maar ook omdat acupunctuur bij reumapatiënten vaak gewrichtsschade kan voorkomen.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld