Acupunctuur effectief bij reuma

Deze week is het nationale reumaweek. Daarom wil ik graag aandacht aan de effectiviteit van acupunctuur bij reuma besteden. Acupunctuur kan bij artrose en reuma namelijk effectief zijn als pijnstiller, als ontstekingsremmer en als versterker van het immuunsysteem.

Acupunctuur is een traditionele Chinese behandelmethode die zich richt op het herstellen van de harmonie in het lichaam. Hierdoor kunnen klachten en ziekten van binnenuit worden aangepakt. Werd acupunctuur aanvankelijk beschouwd als een zeer alternatieve behandelwijze, inmiddels wordt de methode bijna als reguliere geneeswijze geaccepteerd.

Bijna, want dat vraagt nader bewijs volgens de westerse medische standaard. Nu, dat komt steeds meer op gang. Ik probeer u op deze plaats ook op de hoogte te houden van de meest recente onderzoeken. Dat acupunctuur in elk geval een effectief instrument is voor pijnbestrijding is inmiddels wel bewezen. En dat is ook voor veel artrose- en reumapatiënten goed nieuws.

Werkt acupunctuur?

Ja, zullen de voorstanders en de patiënten zeggen die door acupunctuur geholpen zijn. Nee, zeggen tegenstanders en sceptici. Feit is dat acupunctuur in veel Aziatische landen door overheden erkend wordt en de status heeft van een volwaardige geneeskundige behandeling.

Verder heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) acupunctuur erkend als volwaardige therapie met toepassingen op veel gebieden en zeker op het gebied van pijnbestrijding.

Pijnbestrijding

Volgens een WHO-rapport (*) uit 2002 is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat acupunctuur bij veel pijn- en ontstekingsklachten werkt. Zo geeft acupunctuur in 55 tot 85% van de gevallen verlichting bij chronische pijn en helpt een pijnstiller als morfine in gemiddeld 70% van de gevallen.

Volgens de meest gangbare opvattingen is de pijnbestrijding door acupunctuur te danken aan het feit dat de aanmaak van endorfinen in de hersenen wordt gestimuleerd. Dit zijn lichaamseigen stoffen die een pijnstillende en ontspannende werking hebben.

Bij artrose en reuma

Zoals we zagen kan acupunctuur worden gebruikt bij het bestrijden van pijn. Omdat artrose en reuma meestal gepaard gaan met chronische pijnklachten, is natuurlijk de vraag of acupunctuur ook bij gewrichtsziekten werkzaam is. En het antwoord is ja.

In het WHO-rapport is de werkzaamheidvan acupunctuur voor diverse aandoeningen onderzocht. Daaruit komt naar voren dat acupunctuur heel goed gebruikt kan worden bij de behandeling van diverse gewrichtsklachten, waaronder artrose en reumatoïde artritis.

Afgezien van pijnbestrijding kan acupunctuur bij reuma een gunstig effect hebben op ontstekingsreacties én op de werking van het immuunsysteem. Eenmaal ontstane schade aan gewrichten kan niet ongedaan worden gemaakt, maar dat geldt ook voor de reguliere behandelmethoden.

Mensen die last hebben van fibromyalgie, jicht en het syndroom van Sjögren zouden ook baat kunnen hebben bij acupunctuur. Maar de effectiviteit bij behandeling van deze syndromen is nog niet voldoende uitgebreid onderzocht.

Aanvulling op medicijnen

Acupunctuur kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van artrose en reuma met medicijnen. Doordat de pijn door acupunctuur gereduceerd wordt, kunnen lagere doses van een bepaald medicijn nodig zijn. Dit overleg ik natuurlijk wel altijd met de behandelende huisarts of reumatoloog.

Wel moet ik hier de kanttekening maken dat langdurig cortisonen (hormonen) gebruik acupunctuur minder effectief kan maken. Omdat het reactiepatroon van de patiënt door deze medicijnen geblokkeerd is. Dit is vooral van belang voor reumapatiënten die langdurig prednison gebruiken.

Geen bijwerkingen

Het voordeel van acupunctuur boven de behandeling van pijnklachten met medicijnen, is dat het een veilige behandelmethode is, zonder schadelijke gevolgen of bijwerkingen. Daarbij komt dat er geen risico van gewenning of verslaving is.

Tevens ervaren veel patiënten een verbetering van het algeheel welzijn. Acupunctuur is daarom bij uitstek een aantrekkelijke manier om chronische klachten zoals bij artrose en reuma te behandelen.

(*) Acupuncture: review and analysis of reports on controlled clinical trials, WHO, Genève, 2002

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld