Patiënt: tevreden over acupunctuur

Patiënten die zich met acupunctuur laten behandelen zijn meestal zeer tevreden over de behandeling en over de resultaten ervan. Mijn patiënten vinden een acupunctuurbehandeling vaak prettig en niet pijnlijk. Veel mensen soezen lekker weg op het verwarmde behandelbed. Dat acupunctuur bij veel aandoeningen inderdaad goede resultaten oplevert, is inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. Acupunctuur werkt dikwijls uitstekend bij migraine, hoofdpijn, aangezichtspijn en reuma. Maar ook kan acupunctuur uitkomst brengen bij uiteenlopende klachten als een tenniselleboog, depressie, hooikoorts, nek,- knie- en rugklachten en restverschijnselen na een beroerte. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft een uitgebreide lijst met indicaties: WHO Medecine docs.

Momenteel wordt acupunctuur vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. Maar niet alle Nederlanders zijn aanvullend verzekerd. Daarom ijvert de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging ervoor dat de minister acupunctuur in het basispakket opneemt. Dat is fijn en goed voor iedereen. Want westerse medische acupunctuur is “evidence based medicine”: de effectiviteit is voor veel klachten immers wetenschappelijk aangetoond.

Maar wetenschappelijke studies ontrafelen ook steeds meer hóe acupunctuur werkt. Acupunctuur lijkt via ons zenuwstelsel te werken. Met MRI-scans zijn bijvoorbeeld veranderingen in de hersenen te zien. Ook blijkt een bepaald gen actief te worden als je met acupunctuur behandeld wordt. Daarnaast stimuleert acupunctuur ons lijf om meer lichaamseigen pijnstillers, hormonen en ontstekingremmers aan te maken. Dat verklaart waarom acupunctuur pijnen stilt, ontstekingen remt en rust geeft.

Tegelijkertijd zou het opnemen van acupunctuur in het basispakket goed zijn voor de zorgkosten in ons land. Wetenschappelijke onderzoeken leren ons namelijk ook dat de zorgkosten omlaag gaan bij de inzet van acupunctuur. Mensen kunnen vaak minder medicijnen gaan gebruiken. Ook hoeven ze minder vaak geopereerd te worden en liggen ze minder lang in het ziekenhuis. Dat is onderzocht voor migraine, reuma, rugklachten, angina pectoris, osteo-artritis in de knie en restverschijnselen na een beroerte.

Acupunctuurartsen praktiseren westerse medische acupunctuur. Dat is een doorontwikkeling van de Chinese acupunctuur. Bij westerse medische acupunctuur stel je als arts-acupuncturist eerst een westerse diagnose. Deze kun je aanvullen met diagnostische methoden uit de Chinese geneeskunde.

Daarna ga je de patiënt behandelen. Je kunt dan naaldjes gebruiken, een techniek gebaseerd op de Chinese acupunctuur. Je kunt ook behandelen met elektro-stimulatie of met laser-, oor- of neuro- acupunctuur. Vaak combineer je verschillende acupunctuurtechnieken, afhankelijk van de patiënt en diens fysieke en mentale situatie.

Bij acupunctuur hoeft een patiënt niet te stoppen met zijn of haar reguliere, westerse medicijnen. Soms is stoppen of minderen van die medicatie namelijk onverantwoord. Acupunctuur kan heel aanvullend zijn, doet zijn werk toch wel.

Wel willen veel acupunctuur-patiënten minderen of stoppen met het gebruik van pijnstillers, antidepressiva of slaapmiddelen. Inderdaad kunnen we via acupunctuur dit type medicatie vaak geleidelijk afbouwen. Echter, alleen artsen kunnen dergelijke processen verantwoord begeleiden. Dus, overweegt u acupunctuur? Wilt u tegelijkertijd een westerse diagnose, een second opinion of minder pijnstillers, antidepressiva of slaapmiddelen gebruiken? Wendt u zich dan tot een acupuncturist die tevens een “gewone”, reguliere dokter is.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld