Bestaan acupunctuurpunten en meridianen?

Ja. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat deze bestaan

Acupunctuurpunten en meridianen blijken te meten te zijn. In en op het menselijk lichaam bestaat er een netwerk van acupunctuurpunten. De 722 acupunctuurpunten staan door 14 energiebanen met elkaar en allerlei functies en organen in verbinding. (60) Deze energiebanen noemen we meridianen.

Westerse wetenschappers hebben lange tijd geprobeerd de acupunctuurpunten te begrijpen vanuit het westerse medische denken. Tot voor enkele jaren lukte dat niet. De laatste tijd hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar de precieze biologische aard van acupunctuurpunten. Ook hebben zij de biologische werking van de punten onderzocht, bijvoorbeeld op het niveau van de hersenen. (57)

Een acupunctuurpunt heeft specifieke, van de omringende huid afwijkende eigenschappen

Eén van die verschillen is een afwijkende en significant verlaagde huidweerstand. Technici hebben vervolgens een apparaatje ontwikkeld dat acupunctuurpunten kan opsporen: de elektrische puntzoeker. Het is iets groter dan een lichaamsthermometer. Het geeft een bepaalde toon als je het over een plek van de huid met verminderde huidweerstand beweegt. Zo'n plek is dan een acupunctuurpunt.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat een acupunctuurpunt een scherp cilindrische opening in de bovenste laag van het spieromhulsel van het lichaam is. (dr.Kho (60))  Een acupunctuurpunt heeft een diameter van 2 tot 8 mm. Deze kleine openingen in de bovenste spierlaag wordt omhuld door een laag bindweefsel. In dat bindweefsel loopt een bundel van zenuwcellen en bloedvaten.

MRI

Sinds begin jaren negentig doen wetenschappers steeds meer onderzoek met moderne technieken. Een van die nieuwe afbeeldende technieken is de zogenaamde functionele MRI. Dit type onderzoek laat zien hoe de functies van het centrale zenuwstelsel veranderen tijdens het toedienen van specifieke prikkels in de verschillende acupunctuurpunten. (1 t/m 4)

Distant points

Deze recente bevindingen werpen nieuw licht op het effect van het aanprikken van bepaalde acupunctuurpunten die zich op grotere afstand van het aangedane orgaan bevinden: de ‘distant points'. Kennelijk kan het aanprikken van een bepaalde plek op de huid effect in de hersenen veroorzaken. De onderzoeken laten zien dat het prikken in acupunctuurpunten een duidelijk effect heeft op bepaalde functies in de hersenen. Het verhoogt de activiteit in de visuele cortex. Ook heeft het prikken invloed op de structuur van de hersenen. Het verhoogt bijvoorbeeld de expressie van een bepaald gen van de visuele hersenschors, namelijk c-Fos.  (70)

Biochemische methoden

Acupunctuurpunten zijn de laatste jaren ook onderzocht met de modernste biochemische methoden. Het blijkt dat acupunctuurpunten hele specifieke eigenschappen bezitten, zoals een verhoogde concentratie van bepaalde enzymen en neurotransmitters.  (76)

Fysiologische effecten

Verder blijkt dat stimulatie van bepaalde acupunctuurpunten directe fysiologische effecten heeft, die gestuurd worden vanuit een belangrijk hersencentrum, de hypothalamus.  (49)

SEP-metingen

Met behulp van somatische evoked potential metingen, de zogeheten SEP-metingen, kunnen we de hersenactiviteit meten. We kunnen zo ook hersenactiviteit meten die volgt op het elektrisch prikkelen van bepaalde punten op het lichaam. Het blijkt dat stimulering van acupunctuurpunten een andere verandering in de hersenen laat zien dan de stimulering van een “nep”-acupunctuurpunt: een placebo-acupunctuurpunt.  (112)

Onderzoek met radioactieve “tracers” naar meridianen is succesvol

Duizenden jaren geleden zijn de meridianen ontdekt door Chinese geneeskundigen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn meridianen energetische banen die acupunctuurpunten met elkaar verbinden. Via meridianen en acupunctuurpunten kunnen de verschillende delen van het lichaam met elkaar communiceren.

Een van de moderne onderzoeksmethoden is het werken met radioactieve stoffen, de zogenaamde tracers. Verschillende onderzoekers lieten zien dat na het inspuiten van een radioactieve tracer een duidelijke lijn zichtbaar werd die correspondeerde met één van de meridianen.  (5 t/m 8)

Tegenstanders beweren dat deze verspreiding via de aderen geschiedt. Maar de experimentele studies weerleggen dit. Want de radioactieve stof verplaatst zich vanuit een acupunctuurpunt vrij langzaam; ongeveer 3 tot 5 centimeter per minuut. Waarna het tientallen minuten duurt voor het signaal van de tracer is verdwenen.

Dit in tegenstelling tot het transport door de aderen. Als een tracer in een ader wordt gespoten, volgt de tracer direct de route van die ader. En de radioactieve stof is in minder dan een minuut verdwenen. Ook blijkt dat transport van de tracers via meridianen niet is te verklaren vanuit transport via de lymfevaten.

Welke werkzame, lichaamseigen stoffen kan acupunctuur aanmaken?

Lichaamseigen pijnstillers Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt verder dat acupunctuur de aanmaak van lichaamseigen pijnstillers in de hersenen en in het ruggenmerg stimuleert. Bijvoorbeeld neurotransmitters als endorfines en dynorfines. (9 t/m 14) Met acupunctuur kunnen daardoor veel begrepen en onbegrepen chronische en acute pijnen behandeld worden. Zoals hoofdpijn, migraine, pijnen na een beroerte, fibromyalgie en neuropathie. Verder pijnen bij MS, kanker, gordelroos, artrose, reuma en chronische spierziekten.

Stimulatie andere neurotransmitters en enzymen Wetenschappers ontdekten dat acupunctuur ook de productie van weer andere neurotransmitters en van bepaalde enzymen in de hersenen stimuleert. Deze stoffen hebben eveneens een belangrijke functie bij het verminderen van pijn. En bij het bestrijden van depressies, angsten en stressklachten. (60,99)

Ontstekingsremmende werking Verder blijkt uit onderzoek dat acupunctuur: een ontstekingsremmende werking heeft. (103, 126, 127) Dit is belangrijk bij de bestrijding van migraine en van reumatische aandoeningen.

Normalisatie bloeddoorstroming Daarnaast normaliseert acupunctuur de bloeddoorstroming in de hersenvaten. (8,124) Dit is van belang bij het behandelen van de restverschijnselen van een beroerte. Ook bij de bestrijding van hoofdpijn en migraine is normalisering van de bloeddoorstroming belangrijk.

Al dat onderzoek duidt erop dat er aandoeningen en symptomen zijn, waarbij acupunctuur goed kan worden ingezet.

De World Health Organization (WHO) adviseert acupunctuur bij meer dan 100 aandoeningen

De WHO (de Wereld Gezondheids Organisatie van de VN) heeft een lijst met meer dan 100 aandoeningen opgesteld waarbij zij acupunctuur aanbeveelt. (130) Dit op basis van haar analyse van de vele moderne wetenschappelijke studies naar acupunctuur.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld