PHPD: pijntje hier, pijntje daar…onnodig!

Veel ouderen denken dat pijn bij het ouder worden hoort: jammer

Mevrouw van der Weij was 82 jaar. Ze was een nog viefe, zelfstandig wonende dame die er goed uit zag, bij de tijd was en lid van verschillende clubjes. Terwijl ze toch veel last had van pijn in haar rug, schouders en armen. Volgens de dokters in het ziekenhuis was het niet te wijten aan haar inzakkende wervels. Het zou meer een spierkwestie zijn. Daar was niet veel aan te doen. Alleen pijnstillers slikken.

Omdat niets hielp, kreeg mevrouw steeds zwaardere pijnstilling. Echter, ze werd daar duizelig van: het voelde alsof ze een glaasje wijn te veel had gedronken. Daardoor wilde mevrouw zelfs stoppen met autorijden, terwijl ze nog pas haar rijbewijs 5 jaar verlengd had gekregen.

Herkenbaar? Neem contact met ons op. 

Op aanraden van haar buurvrouw wendde ze zich drie jaar geleden tot mij. Toen ik aan mevrouw vroeg wat haar klachten waren, zei ze me: ‘PHPD…Pijntje Hier, Pijntje Daar…’ Op zich een geestige uitdrukking, maar ook een teken aan de wand. Ze leek haar eigen pijn eigenlijk toch niet heel serieus te nemen…Dat klopte ook: ‘want dan lijk je zo’n zeurpiet’ zei ze…En: ‘het hoort er nu eenmaal bij als je ouder wordt…’ Maar ouder worden is geen ziekte. En aan veel klachten die aan ouderdom worden toegeschreven, zoals pijn- reumatische en andere gewrichtsklachten, is vaak zeker wel iets te doen, bijvoorbeeld met medische acupunctuur.

Toch was mevrouw wat bang was voor acupunctuurnaaldjes. Als een patiënt aangeeft de naaldjes eng te vinden, gebruik ik ze natuurlijk niet. Ook al zijn de acupunctuurnaaldjes die ik gebruik superdun en ook al weet ik dat ze pijnloos zijn: dat doet er niet toe. Na één behandeling met acupunctuur met moderne laserapparatuur en met acupressuur (met zachte druk van mijn handen: géén kraken…) merkte mevrouw al: de pijn was direct veel minder.

Daarna kwam ze nog een keer of zes wekelijks terug. Toen was ze praktisch van haar klachten af. Momenteel komt ze een paar keer per jaar langs voor wat ‘onderhoudsbehandelingen.’ Zo blijft ze pijnvrij.

Contact opnemen?
  • Voor uw vraag / meer informatie
  • Een vrijblijvend kort kennismakingsgesprek
  • Een consult/behandeling

Neem contact op

Waarom dokter Lieveld?
  • Als er geen oplossing was voor uw klacht
  • Afgestudeerd arts aan Universiteit Nijmegen
  • Westerse en Chinese deskundigheid

Over dokter Lieveld